Csak nekünk új a Toyota RAV4 formabontó megjelenése, az Egyesült Államokban már évek óta hasonló ruhát visel a 4Runner nevű szabadidő-autó, amihez most igazodik az eggyel kisebb méretű, és világszerte kínált RAV4-es. Az ötödik generáció 2019 első negyedévében jelenik meg Európában.

Immár a TNGA építőkészletre épül ez a szabadidő-autó, a karosszéria merevsége 57%-kal nő az elődhöz képest. Elöl MacPherson rugóstagos, hátul többlengőkaros független felfüggesztést használnak, a hasmagasság 1,5 centivel nagyobb az új modellnél, ami a gyári megfogalmazás szerint sokkal jobb terepjáróképességeket eredményez – érdemes fenntartásokkal kezelni ezt az állítást.

A karosszéria hossza 460 cm (-0,5 cm), szélessége 185 cm (-0,5 cm), magassága 170 cm (+1 cm), a tengelytávolság 269 cm (+3 cm), tehát alapvetően változatlanok a méretek. Az új részleteknek köszönhetően harciasabb a megjelenés, felár ellenében akár kontrasztos tető is választható lesz. Az utastérrel kapcsolatban modern megjelenés és prémium anyagokat emelnek ki, az USA-ban alapfelszerelés a 7 colos képátlójú érintőképernyős fejegység. Hátul a lábteret és belső szélességet is megnövelték, több a tárolóhely, az elektromos rögzítőfék kapcsolója immár a két első ülés között található.

Európában 2,0 literes benzines lesz az alapmotor, a világ többi részén 2,5 literes négyhengeresre hárul ugyanez a feladat, a váltó 6 fokozatú kézi kapcsolású vagy 8 fokozatú automatikus lehet. Immár kétféle feláras összkerékhajtás létezik, alaphelyzetben az eddig is összkerékhajtásra lehet befizetni, további felár ellenében lehet megkapni a hátul a nyomatékot oldalanként is irányítani képes, a kardántengelyt elöl-hátul lekapcsoló (energiamegtakarítás) okos összkerékhajtást is. A hibrid változatnál marad az eddig is használt AWD-i rendszer (virtuális összkeérkhajtás), azonban az első tengelyt hajtó hibrid rész teljesen új, új generációs a 2,5 literes benzinmotor és a hozzá kapcsolódó bolygómű is.

„Tavaly Magyarországon összesen 1285 db, átlagosan 7 óránként 1 Toyota RAV4 talált gazdára. A modell egyébiránt a flottavásárlók és a magánvásárlók körében egyaránt népszerű, tavaly a hazai RAV4 eladások 50%-át tették ki a vállalati értékesítések. A New Yorkban most leleplezésre került, hazánkba a jövő év első felében érkező ötödik generációs RAV4 várakozásaink szerint még dominánsabb szerepet tölt majd be szegmensében, és még a mostaninál is hangsúlyosabb részt képvisel majd értékesítéseinkből.” – nyilatkozta Varga Zsombor, a Lexus márka magyarországi kommunikációjáért felelős vezetője.