Fotó: Kiss János

A 1904-es oldalszámú MiG-21-es vadászgép, „Cápeti” volt az első 1992-ben, amely a terepszínű festését lecserélte egy feltűnőbbre. A helikoptereknél a 117-es oldalszámú Mi-24-es „Csőrike” a millennium évében kapta meg „sastollait”, majd hosszú éveken át a szolnoki légibemutatók ünnepelt sztárja volt. A rétisas mintájával ellátott helikopter már nem repül, ám annál több a csodálója a szolnoki repülőmúzeumban.

Az alkotója Simkó Zsolt airbrush technikát alkalmazott. Azután a 2007-es kecskeméti nemzetközi repülőnapra készülő újabb forgószárnyas díszfestését is rábízták. A 714-es Mi-24-es helikopter festésének alapjául a típus NATO kódneve „Hind”, azaz „Szarvastehén” szolgált. Azután 2010-ben újabb különleges festésű Mi-24-es mutatkozott be a repülőnapon. Simkó Zsolt újraalkotta a „ragadozómadarat”, és a 716-os oldalszámú Mi-24V típusra festve megszületett „Csőrike II”.

Idén november 19-étől mindhárom díszfestésű harci helikopter feltűnik a RepTár udvarán. Végleges helyüket előreláthatólag jövő év tavaszán foglalják el „Cápetiék” mellett.