Svájcban 2014. január elseje óta van érvényben a gyorshajtók ellen a korábbinál szigorúbb szankciókat tartalmazó, a szándék szerint a közúti közlekedés biztonságát javító Via Sicura törvényt, amelynek megfogalmazása során a politikusok egy apró, de annál súlyosabb hibát vétettek. Nem tették bele a kivételek közé a megkülönböztető jelzés használatát, így ha az épp bevetésen lévő, balesethez, tűzhöz siető járműveket lefényképezik gyorshajtás miatt, akkor bizony a törvény teljes szigorával lesújt a sofőrre.

Extrém esetben – ami mondjuk kék villogót és hangjelzést használva nem is annyira extrém, például 30-as táblánál 70 km/h-nál, vagy országúton 140 km/h-s tempónál gyorsabban hajtva – egy év letöltendő börtön és a vezetői engedély 24 hónapra való bevonása lehet a büntetése annak a rendőr-, mentő- vagy tűzoltósofőrnek, akit lefényképeznek, miközben épp munkáját végzi; siet segíteni. Persze a törvényben benne van egy pont, miszerint a megkülönböztető jelzést használó járművek sofőrjei kivételt élveznek, de ezt a paragrafust nem igazán sikerül alkalmaznia a bíróságoknak.

Igen, a gyorshajtást elkövető, bevetésen lévő hivatásos sofőrök felmentéséről minden egyes esetben az illetékes bíróság határoz, azaz minimum egy fél munkanap kiesik a szolgálati időből, de ez még nem minden. Érdekvédelmi szervezetek tapasztalatai szerint több esetben is fizettek már büntetést bevetésen lévő sofőrök, miután a bíró bekérte az esettel kapcsolatos papírokat, és úgy ítélte meg, hogy az eset súlyossága nem indokolta a megengedett sebességhatár túllépését. Az nem nagyon hatotta meg a bírót, hogy a helyzet súlyosságát csak azt követően tudják felmérni a mentésben résztvevők, hogy oda megérkeztek…

Jelenleg tehát az a helyzet Svájcban, hogy a mentőegységek nem sietnek a helyszínre, mert saját pénztárcájával illetve letöltendő börtönbüntetéssel játszik az a sofőr, aki netán indokolatlanul siet. Hiába számít minden másodperc. Az érdekvédelmi szervezetek tiltakozása már eljutott a svájci törvényhozásig is, ahol már több politikus is támogatja azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében automatikus mentességet kapnak a Via Sicura hatálya alól a bevetésen lévő, megkülönböztetett jelzést használó járművek vezetői. Ha pedig azt elfogadják, már bíróságra se kell majd járniuk a segíteni siető sofőrök.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!