Az autóipari fejlesztések segítségével alkották meg az okos zebrát, hiszen annak lényege egy olyan gyalogosfelismerő kamera, amely például már évek óta szolgál a Volvo különböző típusaiban.

Ennek információja segítségével a kereszteződést vezérlő számítógép képes felismerni, hogy például sokan várnak az átkelésre, és ilyenkor több időt biztosít a gyalogosoknak, hiszen az egymás elől kitérés miatt tovább tart majd az úton való átkelés. De nem csak engedékenyebb a gyalogátkelőhely, mivel képes felismerni az embereket, arra is tud reagálni, ha mondjuk valaki megnyomja az átkelési szándékot jelző kapcsolót, majd mégis elmegy – vagy netán szabálytalanul, a tilos jelzés ellenére átkel -, ilyenkor egyszerűen törli a gyalogos szabad jelzést. A Londoni közlekedési hatóság Balham kerületben, egy metrómegállónál lévő kereszteződésben kezdi meg a rendszer tesztelését a nyáron, első sorban nem is a helyi működésre kíváncsiak, hanem arra, hogyan reagál a hálózatba kapcsolt jelzőlámpás kereszteződések hálózata arra, ha az egyik tagja változó ciklussal dolgozik.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!