A közösségi oldalakon egyre többen osztják meg ellopott autójuk fényképét. E gyakoriság növekedését a statisztikák is alátámasztják: 2012-ben hosszú évek után először ismét jelentősen, 14 százalékkal emelkedett a hazai autólopások száma. A több mint öt és félezer tavaly eltulajdonított jármű kétharmada Budapesten tűnt el. Ezek a tények azonban egyelőre nem tükröződnek az autósok óvatosságán, többségük egyáltalán nem fél attól, hogy a parkolóhelyre visszatérve autójának csak hűlt helyét találja.

„Sokan gondolják azt, hogy az autótolvajok elsősorban az értékesebb, újabb autókra vadásznak, azonban egyre inkább az a jellemző, hogy az ellopott autókat alkatrészforrásként hasznosítják. Ennek megfelelően a bűnözők is egyre inkább a leggyakoribb márkákra (Suzuki, Volkswagen, Renault, Opel), ezeken belül is a kis- és középkategóriás autókra állnak rá, és a néhány évnél idősebb autók ugyanúgy célpontba kerültek” – magyarázza Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója.

A tolvajok dolgát jelentősen megkönnyíti, hogy míg vidéken az autók 60-65 százalékát garázsban tartják, Budapesten ez az arány mindössze 30 százalék. A felmérés adatai szerint Budapesten az autósok 45 százaléka éjszaka az utcán kénytelen tárolni autóját, könnyű hozzáférést nyújtva a bűnözők számára.

A védekezés eszközeit tekintve szintén lehangoló képet mutatnak az adatok. A leggyakoribb védelmi eszköz a gyárilag beépített immobiliser, illetve a riasztó: ez utóbbi az autók negyedében található meg. Műholdas követőt mindössze a megkérdezettek 2 százaléka használ, ugyanakkor a vidéki autósok között többen is a házőrző kutyát jelölték meg az autó biztonságának fő zálogaként.

„Úgy tűnik tehát, hogy az esetek túlnyomó részében csupán a vakszerencse dönti el, kinek az autóját lopják el, miközben az autósok háromnegyede semmilyen biztosítással nem védekezik ez ellen a jelentős kár ellen. Mindez azért is megdöbbentő arány, mivel ma már a piacon az autó értékétől függően akár évi 3 ezer forintért is lehet lopáscascót találni” – hangsúlyozza a Genertel vezérigazgatója.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!