Fotó: Lang Róbert

A Keleti Ipari Parkban még 2019 decemberében tették le az üzemcsarnok alapkövét, pénteken pedig felavatták a létesítményt. Az új üzemben összesen legalább 250 autóbusz gyártását tervezik egy év alatt, és a megrendelések arányában növelik a kapacitást.

– Egy új gyár épült Kaposváron, ez nem mindennapos dolog, mert sokat kellett küzdeni azért, hogy felkerüljünk a gazdaság térképére – ezekkel a szavakkal avatta fel a 3100 négyzetméter alapterületű üzemcsarnokot Szita Károly polgármester, aki kifejtette, hogy Kaposvár tervezett újraiparosításának jegyében magasabb értékű hozzáadott tudást igénylő, új üzemek létesülnek, ez pedig magasabb bért és javuló életminőséget, növekvő foglalkoztatást jelent a városban. A BM Heros Zrt kaposvári telephelyén húsz dolgozóval kezdtek, és összesen száz embernek adnak majd munkát.

Az épület falai között kapott helyet egy oktatási és innovációs tanműhely, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 500 millió forintos támogatásával. Ez lesz a Kaposvári Szakképzési Centrum gyakorlati képzőhelye, és a jövőben az Óbudai Egyetem és a Szent István Egyetem kaposvári campusa folytathat itt villamosmérnöki, illetve gépészmérnök képzést.

https://www.facebook.com/polgarmester/videos/699857197580311/

– Az Európai Unió még az előző ciklusában kijelölte a célt, hogy az ipar reneszánszára van szüksége a kontinensnek. A magyar kormány az Irinyi-tervben lefektetett célja az, hogy 2030-ra a hazai GDP 30 százaléka az iparból származzon – mondta Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője, aki szerint szerencsés pillanat, hogy az Európai Unió, a kormány és a helyi iparfejlesztés céljai találkoznak. A tapasztalatok szerint száz ipari munkahely száz másikat teremt, mondta a honatya. Megemlítette: hamarosan még egy ipari park létesülhet Kaposváron.

Kaposváron 150 szóló autóbuszt, 100 csuklósbuszt, 50 midibuszt gyártanak majd egy év alatt, és 400 autót szervizelnek. A cég fő profilja a tűzoltóautók, katasztrófavédelmi eszközök, mentőautók és vízszállító járművek gyártása a buszok előállítása mellett, mondta Rajnai Attila, a BM Heros Zrt. vezérigazgatója. A saját fejlesztésű, tervezésű és gyártású járműveket magyar munkavállalókkal és beszállítókkal készítik.

Meglepetés az önkéntes tűzoltóknak
Kaposvár büszke a hivatásos és önkéntes tűzoltóira, vezette fel Szita Károly a cég váratlan meglepetését, amellyel egy 60 millió forint értékű, legújabb fejlesztésű IVECO 1000 literes gépjárműfecskendőt adományozott tartós üzemeltetésre a kaposvári KÖTÉL egyesületnek. Az önkéntes tűzoltók nevében Bodó László elnök vette át a kocsit, és köszönte meg a támogatást. Elmondta: a jármű ötlete és tervei itt születtek meg, és az a céljuk, hogy végleg a saját tulajdonukba kerüljön. A KÖTÉL Egyesület balesetek műszaki mentésénél, tűzeseteknél, természeti katasztrófáknál nyújt segítséget, évente 140 és 220 közötti vonulást regisztrálnak Kaposváron és vonzáskörzetében.

https://www.facebook.com/kotelmento/posts/3489387301175604