Rég volt olyan egységes a német autógyártók fellépése, mint most az ADAC botrány kapcsán. Egyöntetűen hátat fordítottak a saját állítása szerint 19 millió taggal rendelkező – már ezzel kapcsolatban is merültek fel kétségek – egyesültnek, visszaadják az eddig kiosztott Sárga Angyal díjakat, és köszönik szépen, de egy ideig nem nagyon kérnek semmiféle együttműködésből. Ahogy arról már cikkezünk egy ideje, a bili a 2014-es Sárga Angyal választás kapcsán borult ki, és azóta is folyamatosan jönnek a hírek arról, miket művelt az ADAC. Az csak a kis színes hírek közé fért be, hogy mentőhelikopterrel szárítottak focipályát egy meccs előtt…

Először még csak arról volt szó, hogy csak a szavazatok számát növelték meg, a sorrenden nem változtattak. Ehhez képest az ADAC felkérésére a Deloitte által elvégzett átvizsgálás szerint bizony meghamisították a végeredményt is. Az idei szavazáson a VW Golf 3271 szavazatot kapott (19 millió választásra jogosult egyesületi tagtól…), majd a BMW 3-as következett (1703 szavazat), majd az Audi A3-as (1664 szavazat), Mercedes A-osztály (1320 szavazat) és a Škoda Octavia (1184 szavazat). Ehhez képest az ADAC által közölt végeredményben a BMW 3-as nemhogy a dobogóra nem fér fel, de az első ötbe se került be. Ráadásul az átvilágítás szerint vannak arra utaló jelek, hogy a korábbi években is meghamisította az ADAC az eredményeket.

Ez már csak azért is kínos az autógyártóknak, mert sok esetben hirdették a termékeiket azzal, hogy az ADAC szavazásán milyen jó eredményeket értek el. Elsőként a Daimler jelentette be, hogy az összes, eddig neki adott Sárga Angyal díjat visszaadja, idő közben a Volkswagen és a BMW is így döntött. Az egyesület elnöke, Peter Meyer percekkel a Deloitte jelentés nyilvánossá tételét megelőzően önként lemond erről a posztjáról, de a Nordrhein régió vezetőjeként az ADAC alkalmazásában marad. Korábban ugyan az egész botrány részletes és alapos kivizsgálását ígérte, de úgy látszik ezt mégse viszi végig.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!