Még tavaly december 5-én lépett az a szigorítás, amely az autóvezetésnél a korábban megengedett 80 mg/100 ml-es véralkohol-szintet 50 mg/100 ml-re csökkentette, amit azzal indokoltak, hogy az európai kontinens országaiban érvényben lévő előírásokhoz igazították a határt. Muszáj megjegyezni, hogy Wales-ben és Angliában maradt a korábbi 80 mg/100 ml-es véralkohol-szint.

Ettől az apró szigorítástól nagyon megijedtek a skót autóvezetők, annyira, hogy a kocsmák forgalma 60 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest. A tulajdonosok szerint sokkal nagyobb csapás érte őket, mint 2006-ban, amikor megtiltották náluk a dohányzást, most már tényleg a túlélésért küzdenek. A kiadások visszafogása egyébként Skócia gazdasági növekedésére is hátrányosan hat, mérhetően lelassult a növekedés. Amíg korábban az ebédhez vagy a munkából hazafelé menet az emberek megálltak egy-egy kocsmában, hogy igyanak egy sört, ma már ezt kihagyják. Aki pedig mégis iszik alkoholt, az jellemzően kisebb kiszerelésben – korsó helyett pohár -, vagy kisebb alkoholtartalmú sört fogyaszt. Azért félnek a skót sofőr, mert ha ittas vezetésen kapják őket, akkor köztörvényes bűnözőként kerülnek nyilvántartásba – az első hetekben végzett ellenőrzések alapján 27 százalékkal kevesebb ittas sofőrt kaptak el a rendőrök.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!