Nyugodtan lehet azt mondani, hogy India legnagyobb darabszámban fogyó autói csúfosan megbuktak az NCAP törésteszten, legutóbb a Suzuki Swift és a Datsun Go ért el 0 csillagos eredményt, de a korábban vizsgált autók se védik nagyon az utasokat. Egy ideig úgy tűnt, a helyzet marad változatlan, de miután a Maruti és a Datsun vezetője is kiállt amellett, hogy márpedig az ő termékük úgy jó, ahogy van, a kormányzat szükségesnek látta a beavatkozást.

Elsőként R. C. Bhargava, a Maruti irányítójával közölt beszélgetést közölt az Indian Express újság. Ebben azt fejtegette a vezérigazgató, hogy hiba lenne, ha törvénnyel köteleznék légzsákok vagy tárcsafékek használatára a gyárakat, mert az bizony a közlekedési halálesetek számának növekedéséhez vezet. Ha ugyanis a kötelező biztonsági felszerelések miatt megdrágulnak az autók, akkor a szegény emberek visszatérnek a motorkerékpárra, ahol még nagyobb veszélyben vannak, mint a legrosszabb autóban. A Datsun vezetője, Guillaume Sicard olyan érveket hozott fel a terméke mellett, miszerint a messze világító fényszórók segítenek elkerülni a baleseteket, és kevésbé fárad a sofőr is a volán mögött éjszakai vezetéskor. És ő tette azt a kijelentést is, miszerint „a nulla csillagos törésteszt-eredmény semmit nem mond el egy autó biztonságosságáról”.

Ezek a reakciók már az indiai kormányzatnál is kiverték a biztosítékot, nosza gyorsan össze is hoztak egy új törvényt, amelynek értelmében 2015 októberétől kötelező felszerelés lesz az összes, Indiában eladott új autónál a vezető- és utasoldali légzsák, valamint a blokkolásgátló. Ezen felül a 2015-ös év elején elkezdik szervezni az INCAP, azaz Indiai NCAP törésteszt-programot, amely lényegében az NCAP előírások szerinti vizsgálatot végzik majd, a kormányzat azon belül is az európai programot tekinti példaképnek. Elemzők szerint az intézkedés mintegy 130 000 Ft-nyi rúpiával drágítja majd meg a piac alsó régióiban a járművek árát; ez ellen kardoskodtak olyan harciasan a Maruti és a Datsun vezetői.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!