Pont a Nissan volt az, aki kirobbantotta a Mitsubishi Motors japán belpiacos autóinál elkövetett szabványos-fogyasztás méréssel kapcsolatos botrányt, amelyben megrendült az autógyártó, az utóbbi három hét alatt 43 százalékkal esett a részvényárfolyama. A Nissan nyújt segítő kezet a cégnek egy 237 milliárd jenes tőkeinjekcióval, amelyért cserébe 34 százalékos tulajdonrészt szerez és a legnagyobb részvényes lesz.

Május 25-én írják alá a megállapodást, amelynek értelmében a Nissan négy igazgatót, köztük az elnököt küldi a Mitsubishi Motors igazgatótanácsába. Meg akarják őrizni a márkák egyéni karakterét, de a beszerzés terén az eddiginél szorosabb együttműködésre lehet számítani, egyesítik a fejlesztéseket – várhatóan idővel a Mitsubishi is majd a Renault-Nissan konszern padlólemezeit-építőkészleteit használja majd új típusaihoz. Annyiból a Mitsubishi Motors számára is előnyös az üzlet, hogy az észak-amerikai piacon újabban gyengélkedik, a Nissan segítségével gyorsabban és olcsóbban dobhat piacra új típusokat. A Nissan számára a Mitsubishi délkelet-ázsiai régióban erős piaci pozíciói jelentenek nagy lehetőséget. Ahhoz, hogy a nemsokára aláírásra kerülő megállapodás életbe lépjen, egy év alatt végre kell azt hajtani.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!