Roger Baillon a hatvanas-hetvenes években munkálkodott azon, hogy felépít egy autógyűjteményt, amely köré aztán egy múzeumot is épít. Az elhatározást tett követte, és elkezdett autókat vásárolni, azonban a hetvenes évek végén anyagi nehézségei támadtak, mintegy 50 autót el kellett adnia, és ekkor leállt a terv megvalósítása. A gyűjtemény maradéka vidéki birtokán, több-kevésbé védett körülmények között pihent tovább.

Baillon úr tíz évvel ezelőtt bekövetkezett halála után fia, Jacques örökölte a vagyont, de tavaly ő is lehunyt, ekkor az unokákra szállt az örökség. Ők úgy döntöttek, eladják a Franciaország nyugati részén lévő birtokot. Soha nem jártak ott korábban, annyit tudtak csak, hogy a nagypapa régi autóit tárolta ott. Értelemszerűen pár rozsdás ócskavasra számítottak, ehhez képest egy jelentős autógyűjteményt találtak a düledező pajtákban, amelyből a 60 legértékesbb autónak az értéke becslések szerint jelenlegi állapotában is eléri az 5 milliárd Ft-ot!

Kis befektetéssel azonban még ezt akár meg is lehet többszörözni, hiszen köztük olyan ritkaságok vannak, mint egy Ferrari 250 GT Spyder California SWB, amelyből mindössze 36 darabot készítettek – amikor legutóbb egy ilyen gazdát cserélt, 2,1 milliárd Ft-ot fizettek érte. A most előkerült példányon például gondosan összekötözött autós-újság gyűjteményt tároltak…

Egy Ferrari kereskedő úgy becsüli, a most megtalált autóért önmagában nyolc számjegyű euró-összeget fizetnek majd az árverésen. És akkor még ott van a többi autó, amelyek között számos egyenesen Farouk egyiptomi király garázsából került a francia gyűjtőhöz. Baillon úr egyébként később se állt le a gyűjtemény gyarapításával, például egy Lancia Thema 8.32 is szerepel a listán, ami a nyolcvanas évek végén készült.

Az unokák az Artcurial aukciós ház szakértőit hívták, hogy segítsenek az autók értékesítésében, a Párizsból érkezett szakemberek is elcsodálkoztak a gyűjtemény láttán, ilyenre ők se számítottak. Matthieu Lamoure és Pierre Novikoff több héten át dolgozott, mire úgy-ahogy be tudták árazni az egyes autókat jelenlegi, esetenként igencsak leromlott állapotukban. Február 6-án, a párizsi Retromobile kiállításon megrendezésre kerülő árverésen kínálják majd fel a 60 most megtalált autót, és a szakértők azt is megjegyezték, hogy az 5 milliárd Ft-os becslés visszafogott volt a részükről.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!