A gyorshajtás és a vakmerő vezetési stílus még a nagy teljesítményű luxusautók esetén is balesethez vezetnek – figyelmeztetett Prof. Dr. Wong Shaw Voon, a MIROS (Malaysian Institute is Road Safety Research) vezetője. Hiába van a fedélzeten mindenféle utasvédelmi felszerelés, azokban az autókban is meghalnak emberek a balesetekben.

„Noha a luxusautókat úgy tervezik, hogy azok akár 200 km/h-val is tudnak haladni, nem immúnisak a balesetekkel szemben. Az ilyen járművek vezetői azt mondják, hogy nem probléma számukra, ha csak kevéssel a megengedett tempó felett közlekednek. A valóságban épp ellenkezőleg, a nagy tempó fokozott balesetveszélyt jelent” -folytatta a szakember, hozzátéve, hogy az utakat egy bizonyos sebességre méretezik, és hogy minden közlekedőnek be kell tartania a jogszabályokat, és a biztonsági öveket is viselni kell az első és hátsó üléseken egyaránt.

Talán nem véletlen, hogy ilyen egyszerűen fogalmazza meg intelmeit a közlekedésbiztonsági szervezet vezetője, a magyar utakon közlekedve is lehet látni olyan luxus- és sportkocsikat, amelyek viselkedése láttán az ember megkérdőjelezi a sofőrök szellemi képességeit. Nem szabad túlterhelni őket, elég gondot jelent nekik a közlekedésben való részvétel…

Malajziában egyébként a 42 évesnél fiatalabb autóvezetők szegik meg leggyakrabban a szabályokat, és hogy a szabályszegők kétharmada férfi, egyharmada nő.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!