Holger Haerter számára 630 000 euró, átszámítva 185 millió forintos pénzbüntetést szabott ki egy német bíróság hitelcsalás miatt, amelyet akkor követett el a Porsche korábbi pénzügyi igazgatója, amikor egy 10 milliárd eurós hitel újrafinanszíroztak, miközben épp a Volkswagen konszern részvényeit próbálta megvásárolni a stuttgarti sportkocsigyár.

Haerter nem a valóságnak megfelelően állította be a cége likviditási igényét, és a BNP Paribas SA-val folytatott tárgyalások során nem a valós VW-részvény állományát használta tárgyalási alapnak. A stuttgarti kerületi bíróság által hozott ítélet egyébként csak a büntetőjogi rész végét jelenti, továbbra is 5,5 milliárd euró értékű kártérítési per van folyamatban a Porsche ellen az ügyben. Haerter-rel együtt a Porsche finanszírozó cégének akkori vezetőjét is elítélték, Christian N. esetén 63 000, azaz 18,5 millió forint büntetést szabott ki a bíróság. Azért a nagyságrendbeli különbség a büntetésekben, mert azokat a vádlottak, illetve most már elítéltek vagyoni helyzete alapján szabták meg, Holger Haerter napi 3500 eurós (1 millió Ft) jövedelemmel és 35 millió eurós (10,3 milliárd forint) magánvagyonnal rendelkezik, Christian N.-nél 700 eurós (205 000 Ft) napi jövedelmet és nem létező vagyont állapított meg a bíróság.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!