A felvilágosodás korában élünk, ha az autók világítástechnikájáról van szó. Már az egyszerű, izzós lámpák is jobban világítanak, mint egy-két évtizeddel ezelőtt, a xenon pedig lassan meghaladott technika a LED-ek rohamos fejlődésének köszönhetően. Utóbbi technológia nemcsak jobb fénykibocsájtást eredményez, de olcsóbb is, így rohamosan terjed a kisautók kategóriájában is.

A Ford azonos körülmények között mutatja meg nekünk, mennyit fejlődött az autófényszórók tudása. Amíg egy 1908-as Ford T-modell sofőrje az acetilénlámpa fényében nem látja a 12 méterre előtte lévő kerékpárost, míg az aktuális Mustang xenon-fényszórója messze megvilágosítja az utat. A Ford egyébként még ezen is túl akar menni egy lépéssel, olyan szúrófényt fejlesztenek, amely infraérzékelők segítségével ismeri fel az embereket/állatokat sötétben, és több száz méteres távolságban világítja meg őket pontszerű fénnyel, bőven a normál fényszóró hatókörén túl.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!