Meglehetősen vízfejű a hazai használtautó-piac, hiszen az autók közel négyötödét Budapesten és Pest megyében kínálták eladásra május hónapban az AAA Auto kutatása szerint. A használtautó-forgalmazással foglalkozó vállalkozás harminc elemzője az összes elérhető online autóhirdetés, használatautó-kereskedői ajánlat, valamint saját vásárlásai és eladásai alapján végzett folyamatos piackutatási tevékenysége révén összegezte a 2016 májusára vonatkozó adatokat.

Áprilishoz képest mintegy 2500-zal nőtt a meghirdetett autók száma, az eladásra kínált gépkocsik átlagéletkora 12,4 év, a futásteljesítményük pedig 181 318 km – a most megalakult HENT (Hamisítás Elleni Nemzeti Testület) szerint a frissen importált használtautók 90 százalékánál, a már Magyarországon futó használtautók 50 százalékánál manipulálták a km-értéket.

Azon kívül, hogy darabszámban óriási Budapest és Pest megye előnye, az átlagárakban is toronymagasan vezet ez a régió, hiszen itt átlagosan 1 814 818 Ft-ot kérnek egy autóért, ami közel duplája az átlagáraknál második helyen lévő Csongrád megyének (982 152 Ft). Nógrád megyében a legalacsonyabb az átlagár, az 514 864 Ft betudható annak, hogy itt hirdették meg a legkevesebb autót (331 db). Autótípusokra lebontva az Opel Astra a leggyakoribb tárgya a hirdetéseknek, második helyen a Suzuki Swift szerepel, a dobogóra még az importsláger BMW 3-as került fel.
„Az elmúlt hónapokhoz hasonlóan továbbra is az Opel Astra, a Suzuki Swift és a 3-as BMW a három legnépszerűbb modell a magyar használtautó-vásárlók körében. Mind a későbbi eladás, mind pedig a piaci választék szempontjából jó döntés e modellek közül választani. Változatlanul fontos azonban, hogy a vásárlást az autót alaposan átvizsgáló, jó nevű kereskedőnél bonyolítsuk le” – nyilatkozta Karolína Topolová, az AAA AUTO vezérigazgatója.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!