A harmadik negyedév során is több használtautót írtak át idén, mint a tavalyi évben – derül ki a Weltauto háromnegyed éves elemzéséből. Ugyan összességében még tart a növekvő tendencia, intő jel lehet, hogy szeptemberben hirtelen visszaesés volt tapasztalható a használtautó piacon. A vásárlók a devizahitelek előtörlesztése, és a változó regisztrációs adó miatt láthatóan most kivárásra játszanak.

Amennyiben a puszta számadatokat vesszük górcső alá, a harmadik negyedév ismét jobb eredményt hozott a használtautó piacon, mint a tavalyi. Ebben az időszakban 108.411 autó talált új gazdára a 2010-es 107.640 gépkocsival szemben, ami 0,7 százalékos javulást jelent (771 db autó). Ezzel az eredménnyel az idei évről összességében elmondható, hogy a tavalyi évhez képest január és szeptember közötti időszakban 2,1 százalékkal (+6.531 db; 2011: 316.964 db; 2010: 310.433 db) több használtautót értékesítettek országszerte. Az év első kilenc hónapja során nőtt a használtautó kereskedőknél vásárolt gépkocsik száma, amíg 2010-ben 90.966 átírást regisztráltak cégeknél, addig idén ez a szám 97.090-re gyarapodott. (+6,7 %; 6.123 db). A Weltauto 38 értékesítési pontot számláló országos hálózatában kiugróan nem változott a forgalom, 2010-ben 5.047, idén pedig 5.121 gépkocsit adott el a hálózat (+74 db; +1%) a kilencedik hónap végéig.

A pozitívumok mellett jelzésértékkel bírhat a használtautó piac kilátásaira az a tény, hogy összességében 6,5 százalékos (-2541 db; 2011: 36.304 db; 2010: 38.845 db) visszaesést hozott a szeptember, a kereskedők tekintetében pedig 9,5 százalékot zuhant a forgalom. „Az ingatlanra felvett devizahitelek előtörlesztésének bevezetésével többen visszaléptek az egyéb, jelentősebb kiadásoktól, hiszen egy helyre kell csoportosítaniuk megtakarításaikat. Ebbe a kategóriába tartozik az autóvásárlás is, ezért várhatóan, ha nem sürgős az autócsere, a vevők elhalaszthatják azt a későbbiekre. Kivárásra sarkallhatja a használtautó vásárlók egy részét a regisztrációs adó megváltozása is, mivel több kategóriában is jelentős csökkenés várható. Ezzel ellenkezőleg az átírási illeték nőhet, így a vevőknek érdemes jól körüljárnia a költségeket az üzletkötés előtt” – mondta el Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója.

Egy nem rég benyújtott törvénymódosítás értelmében a regisztrációs adó 2012. január 1-én változhat meg, ami a kormány tervei alapján fellendülést hozhat a használtautó piacon. Az új regisztrációs díjak meghatározásakor a legfőbb szempont a személyautók környezetvédelmi besorolása, és a motor térfogat volt. A legjelentősebb, akár 50 százalékos csökkenés a 3000 cm3-es, vagy annál nagyobb lökettérfogattal rendelkező motorok esetében várható, de átlagosan 30 százalékkal eshetnek a költségek. A regisztrációs adó abban a tekintetben is módosul, hogy már 168 hónap alatt éri el díj a 10 %-os legalsó értéket.

A csökkenő díjaknak köszönhetően többen vásárolhatnak fiatalabb gépkocsit, és amennyiben erősödik a forint, az autó import is fellendülhet ismét. Ezen a területen már egyébként is növekedés látható, mivel januártól szeptemberig konstans emelkedés mellett 1.517-ről 3.849-re nőtt a hazánkba havonta behozott kocsik száma. Mint korábban beszámoltunk róla, a magas euró árfolyam mellett az autó export is erőteljes időszakát éli, havonta 800-1000 db gépkocsit visznek ki a határon túlra. Jellemző felvásárló piacnak számít Németország, ahová az egy év körüli, minőségi használtautókat szállítják, illetve célország Ukrajnai is, ahol az idősebb, olcsóbb autók a keresettek.

Január 1-től változik a cégautó adó is, ami papíron sok adás-vételt hozhat, mivel várhatóan a kisebb cégek vezetői az autókat magántulajdonba írhatják át. Jelenleg a cégautó adóra vonatkozó 2009. február 1-je óta hatályos rendelkezés szerint kétféle adótétel létezik: 1600 cm3 hengerűrtartalomig 7000 Ft/hó, afölötti hengerűrtartalmú hajtómotorral ellátott személygépkocsi esetén pedig 15000 Ft/hó. A jövőben viszont akár 44.000 Ft-ot is elérheti a havonta befizetendő díj, így a mostani gazdasági helyzetben a cégtulajdonosoknak meg kell fontolniuk, hogy vagy megszabadulnak cégautójuktól, vagy egy magánszemélyt jegyeztetnek be üzembentartóként. Ezekkel a megoldásokkal elkerülhető lesz a 2012-es cégautó adó befizetése.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!