Akár elad, akár vesz autót, mindkét esetben fontos, hogy a szóban forgó jármű esztétikai állapota kedvcsináló legyen, a portéka igenis vágy tárgyát képezze. Feltételezzük, hogy a lemezek alatti műszaki tartalom rendben van, svindlikről, eltitkolt problémákról szó sincs, jöhet tehát az autó előkészítése.

A magánszemélyek közötti adásvétel során persze tisztában kell lenni az adminisztratív teendőkkel is, készítsünk elő tehát mindent: értékesítés előtt a gépkocsi gyári kísérő okmányait, a törzskönyvet, a pótkulcsot, a szerviz- és javítási számlákat, valamint a sztrádahasználatot igazoló szelvényt vagy annak másolatát. Szerződésminta az internetről is letölthető, de akár okmány- és irodaszerüzletben is beszerezhető – ezekkel várjuk tehát a kuncsaftot. A vevő oldaláról fontos, hogy az üzletkötés napján már rendelkezzen a számára új gépkocsira megkötött felelősségbiztosítással, a szerződéskötés után eredetiségvizsgálatra vigye járművét, majd jöhet az okmányirodai ügyintézés (átírás, új forgalmi engedély, vagyonszerzési illeték, stb). Az összekötő kapocs persze maga az autó, lássuk tehát annak legfontosabb kozmetikai előkészületeit!

A karcos fényezésen polírozással javíthatunk – eladásnál jó vizuális érvként szolgálhat

Ne elégedjünk meg a kétségkívül gyors és egyszerű gépi autómosással, ha pedig idegenkedünk a kézi mosók magasabb áraitól, önkiszolgáló gőzborotvás mosókban magunk is elvégezhetjük a műveletsort. Fontos, hogy a külső port, piszkot előbb feláztassuk, és csak utána alkalmazzuk a mosószeres felületkezelést, így nem sérül a lakkréteg. Ügyeljünk rá, hogy az eldugottabb helyekre, falcokra is terjedjen ki a mosás, szárazra törléshez pedig szilikonélű lapátot és jó nedvszívó képességű kendőt használjunk.

Természetesen belül is igyekezzünk szalonképessé tenni járművünket, por, ragacsos nyom, morzsa, aprópénz, hajgumi, gyerek által összerugdalt üléstámla és egyéb hétköznapi „nyom” se vegye el a vevőjelölt kedvét. Nem nagy fáradság, hiszen kb. 2-3 órás munkáról van szó, aminek látható végeredménye bizalomnövelő lehet.

A felnik hatékony tisztításához fékpor-eltávolító oldatot használjunk, a gumiköpenyek oldalfalát pedig glicerintartalmú szerrel ápoljuk!