A brit HPI céget még 1938-ban alapították, kifejezetten azzal a céllal, hogy a Nagy-Britanniában forgalomba helyezett autókról minden információt összeszedjenek az adatbázisokból. Most egy olyan felmérést közöltek, ami szerint a használt autók nyolcvan százalékának van legalább egy rejtett hibája, ami a vásárlást követő pár héten belül kiderül.

Átlagosan 225 fontot (81 200 Ft) kell költeni a javításra, és mivel évente mintegy 2,7 millió adásvétel történik, ez 486 millió font (175,5 milliárd Ft) kiadást jelent. Ötből egy autónál a javítási költség meghaladja az 550 fontot (198 500 Ft), kilencből egynél az 1000 fontot (361 000 Ft), ennek ellenére a HPI szerint szinte kivétel nélkül a vásárlók lenyelik ezt a költséget, és nem reklamálnak az eladónál. A rejtett hibákhoz számítják például a kopóalkatrészek cseréjét is, úgymint a gumiabroncsok lecserélését, ami mondjuk egy szabadidő-autónál jelentős összeg tud lenni. Azonban sokszor a vásárlók hibáznak, abban a hitben vannak, hogy csak az öreg autók rosszak, miközben a MOT (műszaki vizsga) szerint már három éves korban is az autók 20 százaléka megbukik a felülvizsgálaton.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!