Nem, nem vicc a cím, és nem is valami szenzációhajhász átverés: az Egyesült Államokban, Kalifornia államban tényleg pénzt osztottak az ünnepek alatt a bírságok helyett!

Az ABC News beszámolója szerint a kezdeményezés jó néhány évvel ezelőtt, Madera Countyban kezdődött, és a rendőrök azóta is tartják magukat hozzá: az ünnepek alatt a bírságok helyett inkább pénzt osztanak.

Az akció csak és kizárólag az apróbb kihágásokra vonatkozik, vagyis olyasmikre, mint hogy egy autónak például be van törve vagy nem ég az egyik lámpája, vagy a közelmúltban lejárt a forgalmi engedélye.

A rendőrség ezzel egyrészt szeretné elérné, hogy az autósok közelebb kerüljenek a rend őreihez, illetve remélik, vannak olyanok, akiknek pont ez a kis pénz segít, hogy rendbe rakják autójukat, és így szebbek legyenek az ünnepek.

A félreállított autósok így a szóbeli figyelmeztetés mellé egy képeslapot kapnak, valamint egy százdolláros bankjegyet. Ez átszámítva körülbelül 30 ezer forint.

A pénz egyébként nem az adófizetők zsebéből vándorol a félreállított autósokéba, az akciót mindig különböző szponzorok támogatják, akik szeretnének mosolyt csalni az arcokra az év vége felé.