Az idei Kecskeméti Nemzetközi Repülőnapon egy nagyszerű versenynek lehetünk szem- és fültanúi: Palik László a Red Bull Racing Formula 1-es versenyautóját fogja vezetni és egy Gripen vadászrepülőgéppel kel versenyre, amelynek egyik pilótaülésében Bochkor Gábor ül majd.

A Gripen maximális sebessége 2 MACH, azaz a hangsebesség kétszerese,

míg a Formula -1-es autó végsebessége több mint 350 km/h. Az autó maximális fordulatszáma 18. 000 ford/perc, ami azt jelenti, hogy minden egyes dugattyú másodpercenként háromszázszor emelkedik és süllyed, azaz az egész motorban egyetlen másodperc alatt 1500-szor gyújtanak a gyertyák.

A „Gyorsulás” alatt a sebesség őrangyala a pilóták koncentrálóképességén és bátorságán túl, a technika lesz. Palik László a Hungaroringen tegnap testközelben találkozott a Red Bull Racing F1-es versenyautójával, ahol lehetősége volt melegíteni a szombati, kecskeméti párbajra. A Formula 1-es versenyautó „megszelídítése” általában több éves feladat, a magyar versenyzőnek erre csak pár napja marad a szombati „Gyorsulásig”.

A teszten kiderült, hogy Palik Lászlónak rövid idő alatt sikerült megbarátkoznia a speciálisan kialakított üléssel és kormánnyal. Feladatát megkönnyítette, hogy Vitantonio Liuzzi a Red Bull Racing tesztpilótája, tegnap megmutatta az autó „titkait” és olyan információkkal látta el a magyar versenyzőt, amelyeket az autó különlegesen magas technológiai felszereltsége miatt, előzetes gyakorlás nélkül lehetetlen tudni.

A tesztre Bochkor Gábor is készült. De ő titokban! Úgy gondolta, hogy ha Palik László melegít, akkor neki sem árt egy kis felkészülés, így a MIG 29-es vadászrepülőgéppel meglepetés szerűen „belopakodott” a Hungaroring légterébe és a célegyenesben, mintegy 50 méterrel a talajszinttől, elhúzott a Formula 1-es autót vezető Palik László feje fölött. Az autóversenyző kicsit meglepve ugyan, de feladatára koncentrált és folytatta a tesztelést.

Az augusztus 6-i, kecskeméti „Gyorsulás” mindenki számára nagy kihívás lesz. A párbaj mindkét résztvevője – Bochkor Gábor és Palik László – optimista a párbaj kimenetelét illetően. Számukra a puszta gyorsulás élménye is mindig nagy öröm…