Ezért is szeretne különösen nagy hangsúlyt fektetni a rally biztonságára a Kékszalag nevű szurkolói mozgalom.

Közületek sokan tudják már, hogy ezen szurkolói kezdeményezés az 1999-es salgói balesetet követően a rally.hu fórumának író-olvasó közönsége körében kelt életre, akik az addigi, ismertetőjelként használt kék szalagjukat, jelképüket ajánlották fel nemesebb cél, a rally biztonságára törekvők jelképévé.

Azóta is versenyről versenyre, évről évre igyekeznek nagyobb teret szerezni kezdeményezésüknek mely mára már számos követőt talált a versenyzők és a sportszakmai vezetés körében is.

Az általuk képviselt és minden szurkolótól elvárt, megfelelő viselkedési normákat az alábbi tíz pontban foglalták össze:

1. Soha ne állj külső ívre, még ha azt hiszed, hogy biztonságos, akkor sem, mert az autók bármikor kisodródhatnak! Mindig féktávon kívüli, biztonságos helyet válassz a futamok nézéséhez! De még ha úgy érzed, hogy a létező legbiztonságosabb helyen állsz, akkor is légy mindig nagyon figyelmes!

2. Fogadj szót a rendezőknek! Semmiképpen se állj a pályára, a kordonon belül! De ne feledd, a kordon, a szalag nem véd meg, csak egy jel.

3. Ha látod, hogy a rendező nem boldogul a renitenskedőkkel, segíts te is, persze mindig csak kultúráltan.

4. Legyél figyelemmel rally-rajongó társaidra! Viselkedéseddel a többi néző szórakozását ne zavard!

5. Az ital tekintetében mérsékeld magad! Sokkal biztonságosabb, ha a jó verseny segít jól érezni magad.

6. Ha balhét, verekedést akarsz, maradj inkább otthon! Az ilyen típusok miatt történik a legtöbb baj.

7. Ne szemetelj, óvd a természetet!

8. Segítsd a versenyzőket etapon is (félrehúzódással, ne parkolj IE útvonalán stb.) !

9. A közutakon is tartsd be a szabályokat!

10. Mutass példát! Többet ér, mint a hőbörgő bírálat.

A versenyzők egyetértenek a szándékkal, ezért tűzték antennájukra a kék szalagot, ezzel is jelezve, hogy e viselkedési normák betartását kérik szurkolóiktól!
Ha szereted ezt a sportot, szereted a rally-t, és szeretnél jó versenyeket nézni, nem pedig etapokat, tartsd be Te is ezen szabályokat!