Nem sok ideje maradt a pihenésre a Formula-1 illusztris mezőnyének, hiszen alig egy héttel a Japán Nagydíjat követően máris itt van a Sanghajban megrendezésre kerülő kínai futam. Az új Fuji pályán nagyon eseménydús és váratlan végeredmény született. A Ferrari a távol-keleti pályán elvesztette az esélyét arra, hogy valamelyik pilótájából világbajnok legyen. Így a mclarenes háziháború fog dönteni arról, hogy az egyéni ponttáblát vezető újonc, Lewis Hamilton, vagy a kétszeres világbajnok Fernando Alonso állhat majd fel a világbajnokság képzeletbeli dobogójának legfelső fokára. Alonso esélyei a rosszabbak kettejük közül, hiszen úgy összetörte autóját a japán pályán, hogy Kínában csak tartalékautóval állhat majd rajthoz. A Ferrari mindenesetre azzal vigasztalódhat, hogy a McLaren kizárásával az ölébe pottyant konstruktőri cím immáron biztosan az övé.

A két ázsiai futam közötti időszakban a Fernando Alonsóról szóló
szappanopera is új fejezetéhez érkezett. Bennfentesek szerint a spanyol
pilóta ha nem tud megfelelő csapathoz szerződni, egy évet kihagy és utána szerződik a Ferrarihoz. Egyre többen tudni vélik azt is, hogy Alonso helyére a McLarenhez Nico Rosberget szerződtetik le a Williams-től. Egy biztos, a csapatok többsége Alonso döntésére vár mielőtt bejelenti jövő évi pilótafelállását.

A pálya és a verseny

Az 5,45 km hosszú kínai pályát a német sztárdizájner, Hermann Tilke
tervezte, hasonlóan a maláj és a bahreini pályákhoz. Jellemzően elég
kanyargós, s a kanyarok döntő többsége lassú. Emellett a pályán található
egy rövid, de gyors szakasz is. Három egyenes szektoron bár nehéznek tűnik, de azért lehetséges az előzés. Az első kanyar beszűkül, ami izgalmassá teheti a verseny rajtját.

Az 56-körös Kínai Nagydíj október 7-én helyi idő szerint 14 órakor veszi
kezdetét. A pálya hossza: 5.451 km, a teljes versenytáv 305.066 km. A
pályarekordot Michael Schumacher tartja (2004-ből), ideje 1 perc 32.238
másodperc. 2006-ban Michael Schumacher nyerte meg a futamot, így tehát ferraris siker született. A német pilóta ideje 1’37″32.747 volt. A második és harmadik helyezett a két Renault-pilóta, Fernando Alonso és Giancarlo Fisichella lett.