Alaposan felmérték a Nikola Motor mérnökei, mit kínál a jellemzően benzinmotoros konkurencia, és az általuk készített ATV-t igyekeztek minden téren egy kicsit jobbá tenni: nagyobb rugóút, nagyobb hasmagasság, nagyobb kerekek, nagyobb fékek, hosszabb garancia. A Nikola Zero jármű villanymotoros, és mivel mindent megfelelő szigeteléssel látták el, akár víz alatt is képes üzemelni – a gyártó biztonsági okokra hivatkozva tiltja ezt; amolyan biztonsági tartalékként tekintenek erre a tulajdonságra, azaz egy nagyobb pocsolyában elakadva se károsodik a gép. A májusban tett első bejelentéshez képest nagyobb lett az akkumulátor kapacitása (50 helyett 72 kWh), ami akár 320 km-es hatótávolságot tesz elérhetővé, de ez megfeleződik komoly terepezés esetén – jellemzően birtokon belül használják az ATV-ket, így ez bőven elegendő.
nikola2
A kerekeket összesen 520 LE/675 Nm csúcsteljesítményű villanymotorok (4 db) hajtják, ami 3 másodperces 0-96 km/h gyorsulást tesz elérhetővé. Ennél várhatóan fontosabb a csendes üzemelés és a tény, hogy nem kell pörgetni a motort ahhoz, hogy legyen elég húzóerő, ami meredek emelkedőn könnyíti meg a vezetést. Akinek szüksége van rá, összkerék-kormányzást is kérhet, ebben az esetben 10 fokos szögben képesek elfordulni a hátsó kerekek. Az is újdonság az ATV-k kategóriájában, hogy monitorokat kap a Nikola Zero, amelyeken az akár 4 külső kamera képe is megjeleníthető – terepen így a sofőr láthatja a járműve mögötti akadályokat-sziklákat, így el tudja kerülni azokat.
nikola3
A gyár által kifejlesztett gyorstöltővel 2 óra alatt lehet feltölteni a 72 kWh-s akkumulátort, 240 V-os konnektorról 7 óra, 110 V-os konnektorról 14 óra a töltési idő. Extraként lehet rendelni a bukókeret tetején elhelyezett napelemet, amely ideális körülmények között napi 3 kWh energiát képes termelni – ez akár 16 km megtételére is elég lehet. Az Egyesült Államokban 37 500 dolláros áron lehet majd megvásárolni a Nikola Zero ATV-t.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!