Megkezdték a Tesla Model 3-as hivatalos értékesítését, az első 30 példányt már át is adták tulajdonosaiknak, akik egyébként mind a Tesla Motors alkalmazottai. Ebből az alkalomból végre kiderültek a legfontosabb számok az autóval kapcsolatban, de az is, hogy egyelőre csak a jól felextrázott, 48 000 dollárba (12,5 millió Ft) kerülő változatot készítik, a sokáig emlegetett 35 000 dollárba (9 millió Ft) kerülő alapváltozatot csak ősztől kezdik gyártani. Ráadásul az évszakon kívül pontosabb időpontot se említenek, mert igyekeznek a lehető leglassabban felfuttatni a termelést, hogy ne legyen gond a minőséggel.

Első körben csak a nagy kapacitású akkumulátorral (9000 dollár felár), a prémium belső csomaggal (5000 dollár felár) szerelt autókat készítik, így annak is várnia kell, aki netán az önvezető hardvert (5000 dollár felár – 8 kamera, 1 előrenéző radar és 12 ultrahangos érzékelő) is szeretné kérni – a jövőben lesz elérhető utóbbi megrendelését követően további 3000 dollár megfizetésével a részben önvezető képesség. Szóval aki korán jelentkezett, és befizette az 1000 dolláros foglalót, annak nincs szabad választása, hacsak nem akar várni az autójára.

Az egyelőre tehát elérhetetlen alapváltozat 354 km-es hatótávolságot nyújt, a 96 km/h-s sebességet 5,6 másodperc alatt éri el, a csúcssebesség 209 km/h. A nagyobb kapacitású akkumulátorral 498 km a szabványos mérés szerinti hatótávolság, a 0-96 km/h gyorsulás 5,1 másodpercig tart és 225 km/h az elérhető maximum. A Supercharger villámtöltővel 30 perc alatt előbbibe 209 km, utóbbiba 274 km megtételére elegendő energiát lehet tölteni. Egyszerű konnektorról, 240 V-os feszültségű hálózatról, 32 A töltőáram mellett 1 óra alatt 48 illetve 60 km megtételére elegendő energiát tud felvenni a Tesla Model 3-as.

A hatalmas méretű tetőablakra nem kérhető árnyékoló még a prémium belső esetén sem, utóbbi mindössze sötétebb árnyalatot tartalmaz. A műszerfal is hasonlóan minimalista, egy darab, középre beépített 15 colos képátlójú érintőképernyő jeleníti meg az információkat és biztosítja az autó felszereléseinek kezelését. A típus jövőjéről annyit tudunk, hogy valamikor jövőre, leghamarabb az év közepén érkezik majd a két villanymotorral szerelt, összkerékhajtású Tesla Model 3-as. A több mint félmillió foglaló alapján lesznek olyanok, aki kivárják majd a sorukat.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!