Mindenki ismeri azt, hogy a napon álló autó utastere borzasztóan felmelegszik. Ezt az üvegház-hatást hasznosítja a Rinspeed legújabb tanulmánya, az Oasis hatalmas méretű döntött szélvédője alatt ugyanis egy kis kertet helyeztek el. A növényeknek ideális a fejlődés az utak melletti nagy CO2-koncentráció, a látvány pedig az utasokat is nyugtatja. A kertbe egyébként cserepeknek is van helye, azaz kedvenc növényét is magával viheti a tulajdonos.
oasis2
Amíg a Google egyszerű helyváltoztatási eszközzé redukálta önvezető autóját, a svájciak szerint ha már nem a vezetéssel foglalkozik az ember, akkor valami hasznosat is csinálhat: pihenhet vagy épp dolgozhat napirendjétől függően. A kényelmes foteleket és a beltéri elemeket bőrkárpit és új fejlesztésű, rugalmas gyapjú borítja, a padló igazi fából készült parkettát kapott. Az önvezető rendszer különlegessége, hogy az nem csak a közvetlen környezetet és az autó-X kommunikáción keresztül az infrastruktúra jeleit figyeli, de a közösségi oldalakat is. Ha például valami tömegrendezvény van (például focimeccs), amelynek végén várhatóan egyszerre több ezer ember indul meg, akkor ezt a tényt figyelembe veszi az útvonal megválasztásánál, és nagy ívben elkerüli ezt a részt.
oasis3
A ZF által készített lehajtható kormánykerék billentyűzettartóként is funkcionálhat. A kormányoszlopon elhelyezett Carl F. Bucherer manufaktúra által készített Manero Flyback mechanikus óra a kormány mozgásától automatikusan felhúzza magát. A hangvezérlés automatikusan felismeri a használó anyanyelvét és azon kommunikál vele, illetve az internetről olyan nyelvű híreket jelenít meg. Az autómegosztás funkciót nem a nagyvilág, hanem a tulajdonos ismerősei (közösségi hálózatok) számára teszi elérhetővé a Rinspeed Oasis, és csak abban az időszakban, amikor ezt a tulajdonos megengedi, azaz nincs szüksége az autóra. Noha a manuális vezetés lehetősége adott, nem szívesen adja ki az irányítást a kezéből a számítógép, először a vezetőnek tanúbizonyságot kell adnia arról, hogy nem túl fáradt.
oasis4
Van egy kívülről hozzáférhető doboz is az Oasis hátuljában, ide helyezhetik például a futárok a tulajdonos által megrendelt árut vagy ételt (hűthető/fűthető ez a rekesz), de ezt a teret az Eva-Fahrzeugtechnik által kifejlesztett extra akkumulátor (nagyobb hatótávolság) számára is fel lehet használni. Két darab villanymotor hajtja a hátsó kerekeket, egyenként 54 LE/45 Nm a teljesítményük, ami 9,7 másodperces 100-ra gyorsulást és 130 km/h-s csúcssebességre elég, a hatótávolság alaphelyzetben 100 km. Először a Las Vegasi CES kiállításon lesz megtekinthető a Rinspeed 23. tanulmányautója január 4-7. között, majd január 9-22. között a Detroiti Autószalon közönsége is megcsodálhatja, és természetesen a Genfi Autószalonon is ott lesz majd.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!