Első ránézésre úgy tűnhet, mint egy házilag összeeszkábált szállítójármű (a fülke mintha egy többéves Ford Ranger pickupról származna), de az EV Fleet által készített Condor az itt látható formában egy sorozatgyártású elektromos haszonjármű, amelynek jövő hónapban indul a forgalmazása az Egyesült Államokban.

Kérdés, mekkora sikere lesz majd a típusnak, amelynek az alapára 49 995 dollár (11,95 millió Ft), és ezért a pénzért csak egy járóképes alvázat kap a kedves ügyfél, még a legegyszerűbb plató is feláras. Persze az üzemeltetési költségek alacsonyak az akkumulátoros-elektromos teherautónál, de érdemes azt is észben tartani, hogy a gyártó szerint mindössze 20 százalékos emelkedő (ez 9°-ot jelent) leküzdésére képes, és a terhelhetősége is csak 453 kg. Ennél jóval többet tudnak a benzinmotoros pickupok, amelyek nagyjából féláron megvásárolhatóak.

Kétféle, 32 vagy 50 kWh kapacitású akkumulátorral készül a Condor, amelynek azért van egy igazán különleges funkciója. A használó állíthatja be, hogy mekkora teljesítményre van szüksége, a 0-96 gyorsulás ideje 5-12 másodperc között változhat, a hatótávolság 45 mérföldes (72 km/h) végsebességnél 225 km lehet, míg 65 mérföldes tempót választva már csak 160 km a maximum. Ráadásul mindezt nem csak a fedélzetről lehet állítani, az EV Fleet által kínált flotta-menedzsment szoftver segítségével akár a központból is lehet módosítani ezeket a beállításokat.

Az USA-ban általános, 120 V-os feszültségű hálózatról töltve 14 óra kell a teljesen lemerült akkumulátor feltöltésére, de természetesen gyors- illetve villámtöltővel is lehet táplálni, utóbbi esetben kevesebb, mint egy óra alatt tölthetőek fel a telepek. Felár ellenében kérhető olyan doboz, amelynek a tetejére napelemeket szerelnek, ez akár 32 km-rel növelheti a hatótávolságot például az USA sivatagos időjárású területein, a kihajtható napelemekkel rendelkező opció választása esetén akár napi 160 km-nyi extra hatótávolságot lehet összehozni. Az EV Fleet nem közölte, hogy ez utóbbi opció mennyivel növeli az egyébként is igen borsos vételárat.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!