Hirdetés – A hidrogén-meghajtású autóknak csak az egyik előnye, hogy akár teljesen karbonsemlegesen autózhatunk velük. A sorozatgyártás volumenének bővülésével és a töltőállomás-hálózatok kiépülésével a járművek és az üzemanyaguk is egyre olcsóbbá válnak.

Néhány éve még az elektromos autók számítottak forradalmi újdonságnak, amelyekről sokan elképzelni sem tudták, hogy valaha is széles körben elterjedhetnek. De már itt az újabb trónkövetelő. A hidrogénmeghajtás további előnyökkel kecsegtet – nem csak a belsőégésű motorokhoz, de a tisztán elektromos meghajtáshoz képest is.

Cikkünkben megvizsgáljuk, miért éppen a hidrogén válhat a jövő üzemanyagává, és milyen pozitívumai vannak a hidrogénmeghajtásnak.

Mi szól a hidrogén mellett?

A hidrogénnek számos előnye van azokon túl is, amelyek üzemanyagként használva jelentkeznek. Az egyik, hogy a nap- vagy a szélenergiával szemben ez a gáz nem pusztán energiaforrás, hanem egyben energiahordozó is. Vagyis az előállításához felhasznált energiát képes raktározni, és amikor szükséges, leadni. Ráadásul rendkívül jó a hatékonysága, hiszen 1 kg hidrogénből háromszor annyi energia nyerhető, mint 1 kg benzinből.

A hidrogén másik jelentős előnye az energia-diverzifikáció. Ez azt jelenti, hogy többféle alapanyag felhasználásával is előállítható – például földgázból, de akár biomasszából vagy szennyvízből is. Amennyiben a hidrogén előállításához megújuló nap- vagy szélenergiát használnak, és ilyen hidrogénnel üzemel az autónk, akkor lényegében teljes mértékben széndioxid-semlegesen autózhatunk.

A hidrogén-meghajtású autók előnyei

A hidrogén-meghajtású autót is villanymotor hajtja, amit a hidrogénből fordított elektrolízissel nyert árammal üzemeltetünk. Így az elektromos autók számos kedvező tulajdonsága jellemző ezekre a járművekre is.

Ilyen a zéró emisszió, vagyis a nulla károsanyag-kibocsátás, ami azt jelenti, hogy ezek a járművek működés közben nem bocsátanak ki olyan káros anyagokat, mint amilyenek például a belsőégésű motorok esetében a kipufogógázok. Ez persze csak a tisztán elektromos meghajtású autókra érvényes, illetve a hidrogénüzemű, üzemanyagcellás járművekre, ahol a folyamat egyetlen mellékterméke a keletkező tiszta víz.

A zéró károsanyag-kibocsátás mellett az elektromos autók és a hidrogén-meghajtású járművek néhány további előnyös tulajdonsága:

  • nincsen a robbanómotorokra jellemző, az autók karosszériáját átható finom rezonancia,
  • nincs zajterhelés,
  • mivel számos alkatrész hiányzik ezekből az autókból (pl. önindító, turbó, kettős tömegű lendkerék, kipufogórendszer stb.), így a karbantartásuk egyszerűbb, az üzemeltetésük olcsóbb. 

Mit tudnak a hidrogén-meghajtású autók, amit az elektromos autók nem?

A fenti előnyök mellett léteznek olyan tulajdonságok is, amelyek csak a hidrogénüzemű járművekre jellemzőek.

A tankolás csak pár perc

Fotó: freepik.com

Az e-autók egyik hátránya a hagyományos, robbanómotoros autókkal szemben a viszonylag hosszú töltési idő. Egy átlagos elektromos autóba 100 km megtételéhez elegendő áramot legjobb esetben is 10-15 perc alatt lehet tölteni.

Ezzel szemben egy hidrogén-meghajtású autóba maximum 5 perc alatt tankolható 5 kg hidrogén-üzemanyag. Ezzel pedig 4-500 kilométert is megtehet a jármű.

Kisebb tömeg

A mai modern, lítium-ion akkumulátoros elektromos autók esetében a hasonló, 5-600 kilométeres hatótávolsághoz több száz kilogrammos, gyakran fél tonnánál is nehezebb akkumulátorokra van szükség. Ezzel szemben hidrogénmeghajtás esetén a maximális hatótávolsághoz szükséges üzemanyag súlya csak 5-6 kg.

Ráadásul az elektromos autók esetében a hatótáv növelése további súlyos mázsákat jelent, hiszen növelni kell az akkumulátor méretét is. A nagyobb akkumulátor töltése ráadásul körülményesebb is: nagyobb a veszteség, erősebb, drágább hálózat kellene hozzá, és a töltési idő tovább növekedne. Míg a hidrogénnel működő, üzemanyagcellás autók esetében az újabb, folyékony vagy a nagynyomású gázalapú hidrogén tárolására szolgáló egységek beépítése jóval egyszerűbb. Ráadásul az autó tömegét sem növelik számottevően.

A hidrogén-meghajtású autók terjedésével ezek ára is egyre kedvezőbb lesz. Ezzel párhuzamosan a töltőállomás-hálózatok kiépülése is felgyorsul. Ennek, valamint a globális, illetve EU-s karbonsemlegességre irányuló célkitűzéseknek, támogatásoknak köszönhetően az ilyen járművek üzemanyagának ára is csökkenni fog. Mindez hosszú távon minden valószínűség szerint azt eredményezi, hogy a hidrogén valóban a jövő, illetve akkor már a jelen üzemanyaga lesz.

Messer Hungarogáz Kft. – a gázgyártás és -forgalmazás hazai szakértője

A Messer Hungarogáz Kft. Magyarország egyik vezető ipari és egészségügyi gázgyártó és -forgalmazó vállalata. A Messer a hidrogén mellett számos egyéb gázzal (pl. nitrogén, oxigén, szén-dioxid, argon, műszaki, hegesztési, élelmiszeripari, egészségügyi, nagytisztaságú és különleges laborgázok stb.) is ellátja partnereit. Mindezek mellett a vállalat a nagyipari on-site gázüzemek építésében és működtetésében is piacvezető.

A Messer az egyik legnagyobb hidrogén-szállító a mobilitási alkalmazások területén. Tagja az Európai Tiszta Hidrogén Szövetségnek (European Clean Hydrogen Alliance), amelynek elsődleges célja, hogy támogassa az EU 2050-re kitűzött klímasemlegességi céljainak elérését, a megújuló hidrogéntechnológiák kidolgozásával és elterjesztésével.