A SEAT Sport által kifejlesztett 160 lóerős 1.9 TDI Ibiza Cupra R modell hatsebességes váltóval érhető el. A SEAT Ibiza Cupra R 7,6 másodperc alatt gyorsul 100 km/h sebességre, maximális sebessége eléri a 220 km/h-t. Mindemellett az autó fogyasztása városban csupán 4,5 liter.

Az autó elején méhsejt szerkezetes antracit színre fújt légbeömlőnyílások találhatók és középre helyezték el a króm kerettel ellátott SEAT márkaemblémát is. A hátsó spoilert a lökhárítóba építették, a krómozott kipufogócső ovális formát kapott: ezek az elemek kizárólag a SEAT Sport termékeit jellemzik. Az egyedi kialakítású fém betétekkel ellátott hátsó lámpatest valamint a csomagtartón látható CUPRA felirat szintén egyedi emlékeztető jegyei a sportos modellnek.

Az Ibiza Cupra R sportos belső terét a fekete, piros és fehér színek jellemzik. A műszerfal kijelzője fehér hátteret kapott. Az ülések, a fejtámlák, a kormány, valamint a sebességváltó kar szélén is piros varrat található. A fekete sportülések támlájába hímezték a Cupra logót. További sportos elem a perforált bőrrel bevont háromküllős sportkormány.

Az alapfelszereltség része többek között a 17 colos keréktárcsák, az integrált ködfényszóró, a 6 hangszórós CD-s rádio, a zöld hővédő üvegezés, az oldallégzsákok elöl, a boardcomputer, valamint az Elektronikus Stabilitás Program (ABS, EDS, TCS, ESP).

A 160 lóerős dízel SEAT Ibiza Cupra R 5.784.000 HUF-tól érhető el a SEAT márkakereskedésekben.