A „Scout Experience” expedíció európai szakasza Rjaszan, Pensza, Szamara és Ufa városain át az Urál mögé, Cseljabinszkig vezet. Innen a járművek a kontinens belseje felé, Oroszország ázsiai területein át, Jekatyerinburg, Omszk, Krasznojarszk és Irkutszk érintésével egészen a Bajkál-tóig haladnak tovább. Az utolsó etap a kínai határ mentén visz Vlagyivosztokba, ahol jelképesen az ismert Transszibériai Vasút végállomásánál fejeződik be.

Az összesen 17 nap során a nyolc ország újságíróiból álló csapat 11 időzónán áthaladva mindenfajta úton tesztelheti az autókat, Moszkva és környéke aszfaltjától egészen Szibéria és Oroszország távol-keleti vidékeinek köves és földútjaiig. A legrövidebb szakasz 401, a leghosszabb 1059 kilométeres.

Az expedíció célja a Škoda Octavia Scout modellek extrém körülmények közötti tesztelése, illetve – mindenekelőtt Oroszország ázsiai felén – a Škoda márka népszerűsítése. A tervek szerint a csapat útközben felkeresi a helyi Škoda márkakereskedőket, s az egyes városok és régiók vezetőivel is találkozik.

A Škoda Octavia Scout modell az idei év elején jelent meg a piacon, s az Octavia Combi 4×4 műszaki alapjain az összkerékhajtás mellett új, egyedi designja révén tűnik ki. A bázismodelltől elsősorban megnövelt szabad magassága és az új lökhárítókat, illetve küszöb- és kerékjáratvédőket tartalmazó „Scout” optikai csomag különbözteti meg.