Az Automotive Circle International által október 16.-18. között Bad Nauheim/Frankfurtban rendezett kilencedik Fórumon körülbelül hatszáz, karosszéria-formatervek, anyagok, eljárások és gyártási folyamatok fejlesztésében érdekelt szakértő vett részt.

A tizenöt nemzetközi autógyártótól érkezett hatszáz szakember a lehetséges 50-ből 38,33 pontot adott a Fiat 500-nak, mely ezzel az eredménnyel elnyerte a díjat. Ez tette lehetővé a „kis” Fiat – az egyetlen A szegmensbe tartozó induló – számára, hogy megelőzze a Japánból, Egyesült Államokból, Európából és Oroszországból érkezett másik tizenegy versenyzőt.

A szakértők különösen nagyra értékelték az autó ötcsillagos NCAP töréstesztjéhez (35 pontos összesített eredménnyel) nagyban hozzájáruló innovatív karosszéria-szerkezetet és az „utastér szerkezeti merevségének ” 11-es besorolását: ez a rekord biztonsági szempontból is a kategória élére helyezi a Fiat 500-at, és még kiemelkedőbb az eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy az autó mindössze 3,5 méter hosszú.

Ahogy az EuroCarBody 2007-díj is megerősíti, a Fiat 500 olyan autó, melyet a lehető legmagasabb minőségi és biztonsági normáknak megfelelően terveztek; ez a fontos díj rávilágít az innovatív és győztes karosszéria kifejlesztéséhez szükséges „kreativitás és szakmabeli tudás” keverékére. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a végső versengés egy nagyobb program része, melyben az Automotive Circle International minden évben számos kongresszust szervez a különféle autógyártási eljárások terén megvalósuló információáramlás és tapasztalatcsere érdekében.

Az összes nemzetközi autógyártó részt vehet a versengésben, márkánként legfeljebb két modellel. A részvétel alapvető feltétele, hogy egy évnél nem idősebb sorozatgyártású modellek vehetnek részt a megmérettetésen. A végső szavazáshoz a karosszériákat olyan módon kell bemutatni, hogy a prezentációk és a részletes szakmai vita során jól lehessen őket elemezni, ezek után huszonhárom – öt nagyobb alcsoportba tartozó – kritérium szerint értékelik őket: innovatív anyagok fejlesztése és alkalmazása; a fejlesztés és a tervezés során alkalmazott egyedi és különleges megoldások; az ipari gyártási folyamat során felhasznált innovatív koncepciók; a vásárlók számára fontos értékek, mint a biztonság, ergonómia, akusztikai kényelem vagy a minőség, és végül, a szükséges technikai/technológiai tartalom bemutatásának minősége és kivitelezése.