A környezetvédelmi díj odaítélésével a zsűri a BMW csoport gazdaságos és környezettudatos stratégiáját ismerte el. Az innovatív megoldásoknak köszönhetően a 118d típus a többi BMW modell közül is kitűnik rendkívül alacsony fogyasztásával és emissziós értékeivel.

A BMW Hatékony Dinamika már több díjat nyert Európában, és ezúttal a tengerentúli „World Car of the Year” díjkiosztón is remekelt. Ugyanitt 2006-ban a jelenlegi 3-as sorozat kapta a fődíjat,
amikor a sorozat ötödik generációja saját kategóriájában 26 konkurenst győzött le.

A 118d elismerését egy 24 országból érkező 47 fős zsűri ítélte oda. A díjra azok az autók és technológiai újítások voltak esélyesek, amelyek jelentősen hozzá tudnak járulni a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, egyúttal szimbolizálják a gyártó a környezet iránti elkötelezettségét is.

A BMW 118d a fogyasztás és az emissziós értékek szempontjából optimalizált motorja példamutató darabja a BMW Hatékony Dinamika fejlesztési stratégiájának. Az új négyhengeres modellben a kiváló vezetési élmény a takarékossággal párosul. Kétliteres dízelmotorjával 143 LE teljesítményt produkál, állásból 100km-es óránkénti sebességre pedig 9 másodperc alatt gyorsul fel. A rendkívül pontos üzemanyag-adagolásnak és az égésfolyamat magas hatásfokának köszönhetően a gazdaságosság terén is kiváló értékeket mutat: a BMW 118d az EU-tesztciklus során 4,5 liter gázolajjal is megelégszik 100 kilométeren, szén-dioxid kibocsátása pedig 119 gramm kilométerenként.

A Hatékony Dinamika újításai nemcsak a díjnyertes118d-ben, hanem valamennyi új modellben megtalálhatók: ilyen például a Fékenergia-visszanyerés, az Automatikus Start Stop Funkció, a sebességváltást segítő kijelző, illetve az Aktív szabályzású aerodinamika vagy a csökkentett gördülési ellenállású gumiabroncsok.

A koncepciót több alkalommal kitüntették már: Németországban a Hatékony Dinamika nyerte meg az ország legnagyobb példányszámú vasárnapi lapja, a Bild am Sonntag által 32 éve megrendezett Arany Kormánykerék díj Zöld kategóriáját. Továbbá elnyerte a fejlett technológiáért járó, évente odaítélt Paul Pietsch-díj egyikét Európa vezető sajtócsoportjának kiadványától az Auto Motor und Sport-tól, és begyűjtötte az Auto Bild által szervezett Auto 1 Innovációs díjat is. Az újszerű megoldások emellett Ausztriában elnyerték az Autorevue által megrendezett Innovációs díjat és további rangos környezetvédelmi elismerésben részesültek az osztrák autószövetségtől, az ARBÖ-től is. Nagy-Britanniában a Hatékony Dinamika a híres autós újság, a CAR Zöld díját (Green Awards) vehette át, míg a What Car? magazin szakértői által folytatott kutatás, a Zöld Hősök („Green Heroes”), összesen hat a BMW csoport által gyártott modellt tartott a legjobb választásnak („Best Choice”) a saját szegmensükben a fogyasztás és károsanyag-kibocsátás csökkenését vizsgálva.

A 118d más szempontból is kiváló választás: az Eurotax Schwacke piacelemző szakemberei szerint ez a modell a német piac legértékállóbb modellje. Az autó három évvel újkori forgalomba helyezést követően még mindig 71,5 százalékos újraértékesítési áron szerepel a piacon.