Az anyagilag elviselhető kockázat mértéke természetesen anyagi helyzetünktől is függ. Hiszen könnyebben kockáztat az 100 ezer forintot, akinek 3 milliója van félretéve, mint akinek 300 ezer. De vajon van olyan befektetetés, amelyért érdemes kockára tennünk összes megtakarított pénzünket? Erre a dilemmára az általában higgadtan gondolkodó és jó pénzügyi érzékkel megáldott angolok adtak frappáns választ. „Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!” – mondja az angol mondás. Jelentése egyértelmű: soha ne gondolkozzunk egyfajta befektetésben. Állítsunk (vagy állíttassunk) össze akár kötvény-, akár részvénycsomagot, legyen benne magas és alacsony kockázatú éppúgy, mint alacsony és magas várható hozamú. Hiszen ha mindent egy lapra teszünk fel, és az a lap nem a nyerő, úszik a pénzünk, azaz – visszakanyarodva az idézett mondáshoz – az összes tojásunk eltörik.

De még az említett, úgynevezett kockázatmegosztó stratégia sem 100%-os módszer, hiszen akkor is előfordulhat, hogy a magas kockázatú befektetéseken pénzünk egy részét elveszítjük. A kockázat megosztásának köszönhetően ugyanakkor a többi befektetésünk hozama részlegesen, de akár teljes mértékben is kárpótolhat az elszenvedett veszteségért.

A bank befeketetni is segít

– Befektetéseink tervezésekor fontoljuk meg, mi számunkra a legfontosabb szempont, és céljaink figyelembevételével válasszunk a lehetőségek közül. A befektetési alapok közül mindenki találhat olyat, amely kockázatvállalási képességének a leginkább megfelelő. A bankok kínálatában is találhatunk olyan szolgáltatást, amely egyszeri megbízással, havi rendszerességgel, külön ügyintézés nélkül az általunk kiválasztott alapokba fekteti a megtakarítani kívánt összeget, így lépésről lépésre gyarapszik pénzünk lekötés nélkül. A bankfiókban lehetőségünk van arra is, hogy tanácsadónkkal közösen felmérjük a vagyoni helyzetünknek és a céljainknak megfelelő termékeket, befektetési döntéseinket pedig szakértő segítségével hozzuk meg – tájékoztatott Vasas Norbert, a Budapest Alapkezelő termékmenedzsere.