– Mi a pécsi minijárműtárlat különlegessége?
– Hogy 2200 speciális haszonjárműből áll a bemutató, s ezek nem matchboxok, hanem méretarányos makettek, több egyenesen a legrangosabb makettgyártó cégektől érkezett. Másrészt annak sem igen akad párja, hogy az Ikarus buszok teljes palettája megtalálható itt. Vannak továbbá túlméretes kamionok, külszíni bányagépek, hazánkban alkalmazott különleges daruk, sajátosan felszerelt tűzoltó szerkocsik, szóval olyan autók, amelyek valamiért kilógnak a társaik közül.

– Hogy került a csodagyűjtemény az 500-as Szakképző tanműhelyébe?
– Két pécsi gyűjtő, Roszprim László és Roszprim Attila, valamint két modellezőtársuk, Horváth Tamás és Osvald Sándor révén. Osvald Sándor az édesapám, aki korábban az iskolánkban tanított, s ő hozta ide a tárlatot, én pedig gondozom tovább.

– Mire szolgál ez a fantasztikus bemutató?
– A cél az, hogy a pályaválasztásban segítsen a fiataloknak, de jártak itt már külföldi delegációk is. Emellett autószerelő, karosszérialakatos tanulóinknak is sokat segít a felkészülésben.

– Mik a magyar sajátosságok?
– A Hungarokamion minden járműtípusa megvan az 1960-as évektől. Az Ikarusnak pedig nem csak a típuskavalkádja tekinthető meg, hanem a budapesti és vidéki helyi járatok, a távolsági buszok is az eredeti színezésben.

– Mi Osvald Levente kedvence?
– Van például egy daru, amelyikkel az M6-os völgyhídjait csinálták, de számomra az igazi sztár egy 1930-as évekből származó kétszintes angol Bedford busz.

– Láthatják a baranyaiak is ezt a bemutatót?
– Bárki, aki kíváncsi rá! Iskolaidőben, bejelentkezésre szívesen fogadunk mindenkit, reggel héttől este hatig. Ízelítőként a Szivárvány Gyermekházban is van két vitrinünk, s felállítunk egyet a Zsolnay-negyedben is kedvcsinálónak.

– Igaz, hogy ön is gyűjtő?
– Igen, de nem makettekkel foglalkozom, hanem veterán járművekkel. Van egy Czetka Jawa motorom, egy magam gyártotta Trabant Cabrio, két kocsiból összefabrikáltunk egy nagyméretű Trabant Limousine-t is, emellett egy Fiat 600-as és egy Opel Kapitän is bevetésre vár.

Autók és pedagógia, több tételben

Osvald Levente 1967-ben született Pécsett. A Széchenyi István Szakközépiskolában autószerelőnek tanult, itt szerezte meg a technikusi okleveleket is 1988-ban. A Pollack Mihály Műszaki Főiskolán gépész szakoktató tanárként diplomázott, a Budapesti Műszaki Egyetemen közoktatás-vezetőit, a PTE Bölcsészettudományi Karán pedagógia szakon középiskolai tanári végzettséget szerzett. 1993-tól tanít az 500-as Angster János Szakképző Iskolában, ahol igazgatóhelyettes. Felesége, Dóra zenetanár, két lányuk van, Ottilia 15, Réka 11 esztendős.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!