Amint előkerülnek a télikabátok, autóját se felejtse felöltöztetni! Sokan csak akkor cserélnek téligumit, mikor leesik az első hó, de a szakértők szerint már 7 C fok alatt ajánlott téli abroncsokra váltani, hiszen azok nem csak havas, csúszós utakon jelentenek nagyobb biztonságot, hanem a száraz, hideg időben is jobban tapadnak. De miért előnyös még a téli gumi?

Első tévhit: A téli gumik drágák
Az igazság: Nincs nagy árkülönbség a nyári és a téli gumiabroncsok között. Az évszaknak megfelelő abroncsok használatával azonban az összes gumi élettartalma növelhető. Egyszerűbben: két szett gumiabroncs kétszer tovább tart!

Második tévhit: Téli gumit csak havas, jeges utakon kell használni
Az igazság: Hideg időben a nyári gumik tapadása csökken, ezért megnő a balesetveszély. A téli gumiabroncsok puhábbak, a magasabb szilika tartalomnak köszönhetően rugalmasabbak,ezért jobban tapadnak, és ellenállnak a fagyos időjárásnak, Nem csak hóban, hanem a száraz, de hideg télben is nagyobb biztonságot nyújtanak az utakon, mint a nyári abroncsok, hiszen azok az alacsonyabb szilika tartalom miatt a hidegben megdermednek.

Harmadik tévhit: A téli gumi teljesítménye nem függ a mintázat mélységétől
Az igazság: A mintázat mélysége döntő fontosságú. Az abroncs akkor a legbiztonságosabb, ha a barázdák mélysége nem csökken 4 mm alá (nyári gumik esetében az 1,6 mm a minimálisan megengedett, de esős időben már ez sem mindig elég). Ha a minta mélysége ennél kisebb, megnő a balesetveszély. Több nyugat-európai országban a biztosító nem téríti meg a keletkezett kárt, ha a mintázat mélysége nem megfelelő.

Negyedik tévhit: A téli gumiabroncs rontja a vezetési élményt
Az igazság: Nézzék csak meg a pesti utcákon télen rossz időben a nyári gumikkal araszoló vezetőket! Az biztos nem vezetési élmény! Sem nekik, sem a többi közlekedőnek. A téli gumiabroncs a megnövekedett tapadás miatt komfortosabb utazást biztosít minden útfelületen, vezessen akár városban, akár autópályán.

Ötödik tévhit: Mindegy, milyen téli gumikat szereltetek az autómra
Az igazság: Pontos szabálya van annak, hogyan kell felszerelni az autókra a téli abroncsokat. Megfelelő méretű és típusú abroncsot vásároljon, felszerelését bízza szakemberre. Az autó mind a négy gumiját cseréltesse télire. Lehetőleg mind a négy abroncs azonos márkájú és típusú legyen, így kiegyensúlyozott marad a tapadás mind a négy keréken.

Tippek a téli balesetek elkerüléséhez

  • Ne várja meg az abroncscserével az első hóesést! Ha a hőmérséklet 7 C fok alá süllyed, cseréltesse autója gumijait télire.
  • Rendszeresen ellenőrizze az abroncsok légnyomását, melynek általában 0,2 barral többnek kell lennie, mint az azonos méretű nyári abroncsokénak.
  • Az első ónos eső vagy havazás idején fordítson időt arra, hogy kitapasztalja autójának viselkedését. Tegyen néhány kört egy elhagyatott parkolóban.
  • Fokozottan ügyeljen a fékezési távolságra. A nem megfelelő gumiabronccsal felszerelt gépkocsi féktávolsága 50%-kal hosszabb
  • Hóban vagy jégen mindig egy sebességfokozattal alacsonyabban közlekedjen. Ha fékezéskor csúszni kezd, azonnal nyomja ki a kuplungot. Oldalirányú csúszáskor kormányozzon ellentétes irányba, majd adjon kevés gázt.
  • A sós, lúgos latyak öregíti az abroncsot és így csökkenti az élettartamát, ezért rendszeresen tisztítsa meg a téli gumikat.