A „vad motoros” kifejezés általános érvényt szerez magának, pedig ma már egyre többen a motorozás valódi élvezetéért és a napi ingázás egyszerűbb megoldásáért szavaznak a kérkerekűekre

Aki csak egyszer is ült már motorkerékpár nyergében, akit megérintett a közlekedés eme páratlanul élvezetes válfaja, az biztosan más szemmel tekint a nagyvárosi dugóra, egy-egy szerpentinre, vagy a végeláthatatlan autópálya-szakaszokra. Motorral közlekedni a vitathatatlan élvezet mellett óriási felelősség, az apró koccanás itt szinte biztosan bukáshoz és sérüléshez vezet – a vezetőt nem oltalmazza szilárd kasztni, biztonsági öv és légzsák. Az okos motoros nagyon figyelmes és a többi közlekedő fejével is gondolkodik, a gyakorlott és ügyes motoros pedig mindezt végre is tudja hajtani, az adott szituációkon úrrá tud lenni.

Sokkal nagyobb felelősség szükséges!

Az autósok sok esetben joggal bosszankodnak a motorosok szemtelen, tolakodó magatartásán, számos példa azonban éppen az autósoknak a motorosokkal szemben tanúsított modortalan, „betartós” viselkedését mutatja. Mindez szinte kivétel nélkül városban történik, amikor a motoros (postás, futár, civil) járművének mozgékonysága és minimális helyigénye okán a kocsisorok között előre tud(na) haladni. Jó néhány autós azonban úgy gondolja, hogy ha neki vesztegelnie kell a dugóban, akkor a motorosnak se legyen egyszerűbb dolga, ezért még rá is húzza a kormányt. Ejnye! Nagy fekete pont jár azonban annak a motorosnak is, aki versenypályára való hangon zúgatja masináját, lakók és járókelők nyugalmát zavarva otrombáskodik az utakon, s bravúrosnak vélt manővereivel másokat és saját magát is veszélyhelyzetbe sodorja.

A motorosokra tehát az átlagosnál jóval nagyobb felelősség hárul, s hogy mi mindenre kell ügyelniük, azt Zolnay Zoltán, a Safety-Hungary motoros vezetéstechnikai centrum ügyvezetőjének „tízparancsolata” foglalja össze.

Motorvásárlásnál mindig a céljaidnak megfelelő motorfajtát válassz!

Mindig válassz és viselj a célodnak megfelelő bukósisakot!

Mindig viselj megfelelő védelemet
nyújtó motorosruházatot!

Soha ne ülj motorra, ha nem vagy mentálisan és fizikálisan megfelelő
állapotban!

Rendszeresen ellenőrizd motorod műszaki állapotának megfelelőségét!

Ismerd meg minél jobban a saját és motorod vezetéstechnikai képességeit!

Elindulásnál mindig bizonyosodj meg arról, hogy nem veszélyeztet semmi!

Mindig koncentrálj a helyes testtartásra motorozás közben!

Folyamatosan fejleszd tudásodat és tapasztalatodat a biztonság érdekében!

Vezess mindig úgy, hogy a mások hibáiból adódó veszélyhelyzeteket is képes legyél kezelni!

Kérjük, kövesse figyelemmel az AUTÓ-MOTOR FAIR VEZETŐ program epizódjait, s egyben köszönjük, hogy magatartásával Ön is hozzájárul közlekedési kultúránk színvonalának emelkedéséhez!

Fair és balesetmentes közlekedést kívánok, üdvözlettel