A Baross téren most – a szokásostól eltérően – megnyugtató a levegőszennyezettség mértéke. Az átlagosnál rosszabb adatokért vélhetően a fővárosban hétfőn kezdődött nagyszabású útfelújítások a felelősek. És az emiatt dugóban rekedt, hosszan egy helyben várakozó autók.

– Elsősorban a nitrogén-oxid szintje emelkedett meg az elmúlt napokban – magyarázza Bibók Zsuzsanna, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezetője.
– Főként a Baross és a Kosztolányi Dezső téren magasak az adatok. Ez összefügg a közlekedésben részt vevő járművek számának növekedésével. Máskor csúcsforgalomban szoktunk ilyen adatokat mérni. A szakember hangsúlyozza, hogy ez még nem szmogközeli helyzet. Azaz a levegőben lévő szennyező anyagok mennyisége még nem éri el azt a szintet, amely rövid távon is káros az egészségre. Nitrogén-oxidnál köbméterenként 400 mikrogrammnyi mennyiség esetén szükséges az azonnali beavatkozás. Vagyis a szmogriadó. Ez a jelenleginél rosszabb meteorológiai körülmények között alakulhat ki. Például ha beszorul a kipufogógáz a belvárosba.
– A fővárosnak viszonylag jó az átszellőzése, főként a Duna-parti városrészeken. Innen a szél kifújja a káros anyagokat. A belső városrészeken építészeti okok miatt kevesebb a szélcsatorna, így ott megragadhatnak a szennyeződések. A tervezők annak idején nem számítottak enynyi járműre. Gond tehát akkor lehet, ha közlekedési csúcsidőszakban nem fúj a szél a városban. Ekkor van esély arra, hogy a főpolgármester szmogriadót rendel el. Ennek feltétele, hogy két mérőállomáson, legalább három órán keresztül a megengedett érték fölötti szennyezettséget mérjenek.

Szmogriadó esetén először megkérik a lakosságot, hogy ne üljön autóba. Ezzel egyidejűleg a BKV sűríti járatait. Ha mindez télen következik be, akkor értesítik a lakosságot és a közintézményeket, hogy korlátozzák a fűtést. Az erőművek és a szennyező anyagokat kibocsátó üzemek kötelesek negyedére csökkenteni a kibocsátásukat. A benzinkutaknak délután négykor be kell zárniuk.

A második fázisban haza kell küldeni a gyerekeket az óvodákból és az iskolákból. Ilyenkor páros napokon csak a páros, páratlan napokon csak páratlan rendszámú autók közlekedhetnek.