Az erről szóló kormányrendelet szerint minden év június 15-e és augusztus 31-e között tilos a hétvége mindkét napján a kamionosoknak közlekedniük, néhány kivételes szállítmánytól eltekintve. Évközben csak vasárnap van érvényben a kamionstop.

A környező országokban és Nyugat-Európa több államában, egész évben leáll hétvégenként a nehézgépjárművek forgalma. Magyarországon azonban nem tervezik, hogy az egész évre kiterjesztenék a kétnapos kényszermegállót – közölte érdeklődésünkre Tóth Judit, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője. – Azt látjuk, hogy igazából ez a korlátozás csak a nyári turistaszezonban indokolt, amikor megnő az utak forgalma, egyébként pedig közlekedésbiztonsági szempontból nem szükséges, hogy az év további időszakában is ez a korlátozás fennmaradjon.

Közlekedési szakemberek véleménye szerint pedig a közúti balesetek száma jelentősen csökken olyankor, amikor nem járhatnak az utakon a kamionok, gazdasági szempontból azonban problémát jelenthetne a fuvarozóknak, ha nemcsak egy, hanem két napig állnának a szállítmányaik.