Természetesen minden attól függ elsősorban, ki okozta a balesetet: mi vagy a másik fél? Amennyiben mi, úgy autónk KGFB-je nyújt fedezetet a másik autóban esett kár esetén. Ha külföldre utazunk, mindenképpen ajánlott a zöldkártya kiváltása, attól függetlenül, hogy egyes országokban kötelező, ajánlott vagy nem is kell. Erről a MABISZ honlapján van egy kiválóan használható táblázat: www.mabisz.hu/images/stories/docs/gki/felelossegbiztositas-igazolasakulfoldon.pdf.
A belföldi eljáráshoz képest annyi az eltérés, hogy a külföldön általunk okozott kárt biztosítónk az adott ország vonatkozó jogszabályaiban megállapított mérték szerint téríti meg. De azt is csak akkor, ha az ország vagy uniós tagállam, vagy a zöldkártyarendszer tagja, és nemzeti irodájával a magyar nemzeti iroda megállapodást kötött. Indulás előtt erről is mindenképpen tájékozódjunk a MABISZ honlapján vagy biztosítónknál.

Előfordulhat, hogy a balesetben csak a mi autónk vesz részt. Amennyiben a kocsiban olyan kár keletkezett, amivel még biztonságosan lehet közlekedni (horpadás, antennatörés stb.), a legegyszerűbb hazajönni, és a szokásos úton intézni az ügyet. Ha viszont mozgásképtelen az autó, azonnal fel kell hívni biztosítónk információs számát (amit érdemes mindig magunknál tartani), és ott bejelenteni a történteket. A biztosító munkatársa elirányít bennünket az adott országban működő partnerbiztosítóhoz, ahol megállapítják, van-e lehetőség a jármű szükségjavítására vagy hazaszállítására, és azt, hogy ez milyen módon történjen. Az esetleges külföldi javítás költségeit a külföldi biztosítási partner közvetlenül a szerviznek fizeti meg.

Kitölteni, bejelenteni, átadni

– Ha külföldön kárt okozunk, amennyiben kis koccanásnál komolyabb történt, a legjobb, ha rendőrt hívunk, így elkerülhetjük a későbbi problémákat. De az mindenképpen fontos az ügyintézéshez, hogy körültekintően, pontosan, a részletekre is ügyelve töltsük ki és írjuk alá az Európai Baleseti Bejelentőt. A nyomtatvány eredeti és másolati példányát szét kell választani, így a baleset mindkét részese azonos módon kitöltött példánnyal rendelkezhet. Törvény szabja meg, hogy a baleset bekövetkezését a hazaérkezés napjától számított 5 napon belül be kell jelenteni saját felelősségbiztosítónknál. A biztosított saját érdekében meg kell adni a baleset körülményeit és a biztosító által kért adatokat, továbbá át kell adni az addig keletkezett iratokat (Európai Baleseti Bejelentő, rendőrségi jegyzőkönyv stb.) – tájékoztatott Zsombori Levente, a Generali Biztosító gépjármű-kárrendezési igazgatója.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!