A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE), a Győri Egyetem és az Audi AG kutatási megállapodást kötött – jelentette be egy pénteki sajtóbeszélgetésen Martin Winterkorn, a német autógyártó igazgatóságának elnöke. Miután a cég versenystratégiájának alapja a folyamatos innováció, a németországi mintát követve itthon is szoros kapcsolatot kívánnak ápolni a felsőoktatással. Az összefogást a megfelelő szakemberképzés biztosítása is indokolja.

Együttműködésre, különösen az acél- és alumíniumelemekből álló karosszériahegesztési problémáiknál, a motorfejlesztésben, a szálerősített műanyagoknál, a környezetvédelmi fejlesztéseknél és a kenéselméletben kínálkozik lehetőség – mondta Molnár Károly, a BMGE rektora. A felek egy közös kutatóvállalat alapítását is fontolóra veszik az erre a tervek szerint lehetőséget adó új felsőoktatási törvény hatálybalépése után.

Martin Winterkorn elmondta: a mintegy 40 millió eurós beruházással épülő új győri szerszámgyárban várhatóan ősszel megindul a termelés. Ehhez és a motorgyártás növeléséhez kapcsolódva az idén 200 fővel nőtt a magyar leánycég alkalmazottainak száma, elérve az ötezret. Bár terveznek további fejlesztéseket, így a TT modelleket felváltó új típus hazai gyártásának előkészítésére 20 millió eurót költenek, a létszám középtávon nem bővül már jelentősen, mivel a hatékonyság növelésével a régebbi termelősorok munkaerőigénye csökken. Az éves beruházási volumen tartósan 200-250 millió euró lehet.

Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a munkaerő-felvételnél semmilyen nehézséget sem tapasztalnak. Ellentétben a máshol gyakran hallott panaszokkal, egyelőre bőven van megfelelő képzettségű jelentkező.