A beruházás 2006-os megkezdésétől két év alatt építi fel tatabányai gumiabroncsgyárát a Bridgestone Europe. A társaság tervei szerint a Komárom-Esztergom megyei városban a cég termelése 2009 első fél évében eléri majd a napi nyolcezres gyártási darabszámot. Tatabányán személy- és kisteherautókhoz radiál gumikat gyártanak majd – ismertette egy tegnapi sajtótájékoztatón a Bridgestone Europe alelnöke, Des Collins.

A mintegy 190 millió eurós beruházással megvalósuló üzemben a világszerte 49 abroncsgyárral – ebből Európában hattal –, valamint 89 egyéb termékeket előállító gyárral jelen lévő japán cégcsoport a legkorszerűbb, úgynevezett BIRD (Bridgestone Innovative and Rational Development) gyártási rendszert alkalmazza majd, amely a teljes termelési folyamat automatizálását lehetővé teszi a nyersanyag-ellátástól a végtermék ellenőrzéséig. A rendszer mind a termelékenység, mind a minőség terén előny jelent a hagyományos technológiákhoz képest. A csoport jelenleg Japánban (Hikonében) használja a BIRD-öt, de most létesülő mexikói gyárában is ezzel a technológiával dolgoznak majd, ezenkívül a tatabányai üzemben vezeti be ezt az eljárást a Bridgestone. Des Collins elmondta, hogy a magyarországi gyár a cégcsoport európai piacait látja el termékekkel. Az újabb gyárlétesítést az indokolja, hogy a hat európai Bridgestone-gyár ugyan teljes kapacitással üzemel, de a jelenlegi igényeket már nem tudja maradéktalanul kielégíteni. Ugyanakkor a nagy teljesítményű és nagy méretű abroncsok iránt folyamatosan növekszik a kereslet: jelenleg a nyári abroncsértékesítés 50 százalékát is meghaladja. A tatabányai beruházás mellett szólt az infrastruktúrával remekül ellátott beruházási terület, a jól képzett munkaerő és az autópálya közelsége. A társaság 66 hektár területet vásárolt a Tatabánya és Környe területén lévő ipari parkban.

A Bridgestone Europe jelenleg a beruházáshoz szükséges különféle engedélyeztetéseket intézi, a gyár alapkőletétele várhatóan 2005 második fél évé-ben lesz.