A hitelfajták között külön kategóriát képviselnek a gépjárművásárlásra fordíthatók. Összegük jellemzően félmilliótól tízmillió forintig terjed, a futamidő 1-től maximum hét évig terjedhet, és a kiszemelt jármű megszerzéséhez a hitel felvétele mellett legalább 25% önerőt kell felmutatni. A hitel fedezetét pedig minden esetben a megvásárolt jármű jelenti, így ha nem tudjuk a törlesztőrészleteket fizetni, akkor a járművet visszaveszik, és eladják.

Mint minden hasonló esetben, most is első legyen a gondos tervezés.

1. Igyekezzünk olyan autót választani, amelyik az igényeinknek és a pénztárcánknak is megfelel.

2. Mérlegeljük azt is, tudjuk-e vállalni akár évekig a havi törlesztést, plusz a jármű fenntartásához kapcsolódó költségeket (üzemanyag, gépjárműadó, kötelező biztosítás, szerviz stb.).

4. Új autónkra célszerű casco-t kötni legalább a futamidő lejártáig (sok pénzintézet ezt elő is írja), hogy ha ellopják a kocsit, a biztosítás fedezetet nyújtson tartozásunk rendezésére.

5. Ne mondjunk egyből igent az autókereskedő hitelajánlatára. Nem biztos, hogy az általa ajánlott a legkedvezőbb konstrukció.

6. Ha a hitelnél kedvezőbb lízingkonstrukció mellett döntünk, azt tartsuk szem előtt, hogy a kocsi csak az utolsó esedékes lízingdíj megfizetése után kerül a tulajdonunkba.

Bajban segít a casco

Jégeső, szélvihar, rongálás, koccanás; esetleg autónkat reggel nem találjuk ott, ahol leparkoltunk vele, pedig még a rá felvett hitelt sem fizettük ki. A bajban a casco biztosítás nyújt segítséget. Fedezi a gépjármű széria- és extra tartozékaiban, valamint a kötelező tartozékokban, de akár a hifi berendezésben és a könnyűfém keréktárcsákban esett kárt. A választható biztosítási elemek mellé kiegészítő biztosításokkal – például élet-, utas- és poggyászbiztosítással – még teljesebbé tehető a védelem – tudtuk meg a Horváth Andreától, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettesétől.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!