A drágulás hamarosan Magyarországon is éreztetheti hatását. A nyersanyaggal együtt a végtermékek – a benzin és a gázolaj – ára is emelkedik. Ez azért fontos, mert a magyarországi nagykereskedelmi piacot saját finomítóival szinte egyedülállóan uraló Mol ez alapján dolgozza ki kis- és nagykereskedelmi árait. Múlt héten Varró László, a Mol vezető közgazdásza úgy jósolta, hogy augusztusban a 95-ös benzin átlagos kútára 275, a dízelolajé 260-265 forint körül alakulhat. Az olajcégnek ekkora nemzetközi árnyomás mellett igencsak igyekeznie kell, hogy ennek megfeleljen: a lap információja szerint a Mol az ígéret elhangzását követő három nap során – három lépésben – összesen három forinttal növelte a 95-ös és 98-as (belső használatú) kútárát. Előbbi ezáltal mostanság már 275 forint környékén jár, a 98-as pedig kilenc forinttal drágább a 95-ösnél. A gázolaj ára csupán 40 fillérrel, 260 forint körüli összegre nőtt.

A kiskereskedelmi piacon is vezető pozíciójú magyar olajtársaság nagykereskedelmi árpolitikája megváltozott. Míg korábban a kiskereskedelmi árrés fix összegnek volt tekinthető, július óta a kis- és nagykerárváltoztatás időpontja és mértéke is teljesen különvált egymástól.

Külső megfigyelők szerint a Mol a benzin nagykereskedelmében offenzívát indított: míg a gázolaj esetében nem változtatott eddigi szokásain, egyes nagyvevők úgy tapasztalják, hogy a benzinen – a nemzetközi jegyzésárakhoz képest – egyre alacsonyabb haszonkulccsal dolgozik. Ez azt eredményezi, hogy az autósok kétszeresen jól járnak, hiszen a Moltól vásárló kútláncok is olcsóbban tudják venni a terméket ahhoz képest, mintha minden maradt volna a régiben. Az, hogy a Mol mindkét árrését láthatólag csökkentette, hozzáértők szerint ugyanakkor a kisebb versenytársak kiesését eredményezheti. A Mol és a tőle – esetleg további kedvezményekkel – vásárló nagyobb kútláncok ugyanis egyre jobb árat tudnak elérni, nekik pedig már nem éri meg sem a Moltól, sem a külföldi finomítóktól vásárolni. A versenytársak ritkulása a gazdasági szabályok szerint elvileg már nem annyira jó a fogyasztóknak. Szemán Barna, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) irodavezetője erről azt nyilatkozta: az nem zavarná őket, ha mondjuk Magyarországon minden kiskereskedőnek csak a Moltól érné meg vásárolni, ám a cég árait nem határozhatja meg az előállítási költségek alatt. Ezen túlmenően a GVH azt tartja törvényesnek, ha az olajtársaságnál egyértelműen különválik a nagy- és a kiskereskedelem, valamint, hogy ugyanazokat a nagykereskedelmi elveket alkalmazza a saját és az idegen kiskereskedelmi hálózatokkal szemben. Ferencz I. Szabolcs, a Mol szóvivője közölte: nagykeráraikról szóló információkat nem kívánnak kommunikálni.