Minimális mértékben növekszik csak az érdeklődés a vasárnapi Formula–1 Magyar Nagydíj iránt az egy évvel korábbi futamhoz képest. A ma kezdődő athéni olimpiai játékok miatt már ez is kifejezetten jó eredménynek számít – vélik a szervezők.

A XXVIII. nyári ötkarikás játékokra több mint 1,5 millió látogatót várnak, többségüket Európából. A televíziók képernyői előtt pedig várhatóan hárommilliárdan követik majd figyelemmel a világ legnagyobb, alig háromhetes sporteseményét, amelynek megszervezésére a görög állam több mint hatmilliárd eurót fordított.

Igencsak félő volt, hogy az idei évi két nagy, európai helyszínű sporteseménye, az athéni olimpia és a júniusi portugáliai labdarúgó Európa-bajnokság miatt Magyarországra is kevesebb „F1-fan” érkezik – jelezte Gerstl Péter, az Ostermann Formula–1 Kft. ügyvezető igazgatója. A külföldi előzetes jegyértékesítés azonban valamelyest növekedett is. Ennek következtében a meglévő adatok szerint az idén 1,9 milliárd forintos árbevétellel kalkulálhatnak a szervezők, amely 5-7 százalékkal haladja meg az utóbbi évek leggyengébb, 1,78 milliárd forintos bevételét produkáló tavalyi versenyt. Igaz, a 2,7 milliárd forintos állami támogatással megrendezett futam – nem számolva a hosszú távú hozamaival – még így is több száz millió forintos veszteséggel zárhat Magyarország számára.

A növekedés amiatt is optimizmusra adhat okot, hogy az eddigi 12 futam közül egyedül Silverstone-ban emelkedett a nézőszám a korábbi évhez képest – mondta Gerstl Péter. A nézőszám végső alakulásában meghatározó szerepe lesz majd a péntek és vasárnap közötti helyszíni jegyértékesítésnek is.

A Hungaroring iránt ugyanakkor jelentősen megcsappant a vállalkozások érdeklődése. A mogyoródi önkormányzatnál a tavalyi 151 ideiglenes működési engedéllyel szemben a futam előtt 1-1,5 nappal még mindig csak 60 engedélyt kértek vállalkozók kemping, parkoló és vendéglátóegységek üzemeltetéséhez. Mint az önkormányzat illetékese elmondta, a visszafogott forgalom abban is látszik, hogy még a faluban is alig van mozgás, pedig tavaly ilyenkor már nagy számban érkeztek a vendégek, nagy volt az átmenő forgalom. A gyér érdeklődés miatt az önkormányzatnál sem számítanak jelentős bevételre e három napból, miután az idegenforgalmi és az iparűzési adó is jóval csekélyebb lesz, mint tavaly volt. Ugyanakkor a település számára komoly költséggel is jár a futam, hiszen a szemétszállítás és mobil mellékhelyiségek kihelyezése minden évben nagy kiadás.

A szállodákban némileg javult a helyzet az elmúlt egy hétben, igaz, ezt nem lehet csak a Formula–1-nek tulajdonítani. Van olyan szálloda, amelyben telt ház van, ám ez éppen a fővárosra nem jellemző. Az F1 miatt viszont jelentős pluszbevétellel számol az Állami Autópálya Kezelő Rt. A cég közleményben jelezte: az F1-re szóló belépő nem jogosít az autópálya ingyenes használatára, ezért meg kell vásárolni az autópálya-matricát. Az előző években az M1-es, M3-as, M0-s autópályára mintegy 50 százalékkal több matricát adtak el. A Forma–1 miatt szombaton csúcsosodhat a bejövő forgalom a hegyeshalmi és a rábafüzesi határátkelőhelyeken. Orodán Sándor, a határőrség szóvivője szerint mivel a forgalom a verseny előtti héten általában eloszlik, nem kell jelentősebb fennakadásra számítani.