A húsvéti közlekedés az átlagosnál jóval nagyobb veszélyt rejt a közlekedők részére. A közúti forgalom jelentős megnövekedése már alapvetően fokozott veszélyekkel jár, melyhez hozzájárul a húsvéti ünnepek sajnálatos velejárója, az ittas járművezetések magas száma.

A tradicionális locsolkodási események mellett a rokoni és baráti találkozók is gyakran együtt járnak szeszesital fogyasztással. Ennek hatása sajnos a közúti közlekedésre is kiterjed, ugyanis ilyenkor az átlagosnál is több azoknak a gépjárművezetőknek a száma, akik felelőtlenségből, vagy tévhitből szeszesital fogyasztást követően járművet vezetnek.

Az ittas vezetés napjaink egyik legnagyobb közlekedésbiztonsági problémája, melyet az uniós terminológia nem másként említ, mint „a közutak második legfőbb gyilkosa”. Az Európai Unióban a gyorshajtást követően az ittas járművezetés a közúti tragédiák legfőbb oka, mely veszélyességét tovább fokozza, hogy az ittas vezetők többsége általában a megengedett sebességet is túllépi.

Szakértői becslések szerint az EU útjain közlekedő járművezetők mintegy 2-3 %-a ittasan vesz részt a közúti forgalomban, s a közlekedési balesetben életüket vesztett járművezetők halálát  30-40 %-ban az alkoholos befolyásoltság okozza (Escape project, 2003.). Az ittas vezetés visszaszorításával a közúti tragédiák kb. 25 %-a lenne megelőzhető, ami évente mintegy 9-10.000 ember életének megmentését jelentené a közösség tagállamaiban.

Az ittas járművezetés Magyarországon is prioritást élvez a közlekedésbiztonsági intézkedések sorában. Mindezt indokolja, hogy az ittas vezetések száma 2000. és 2007. között mintegy 38 %-kal növekedett. Kedvező hír ugyanakkor, hogy 2008-ban már csökkent az ittasan okozott balesetek száma. Az ittas elkövetők számának 2.854-ről 2.343 főre való csökkenése  17,9 %-os csökkenést jelez.

Az ittas járművezetések számának csökkenésében jelentős szerep tulajdonítható a tavaly januárban ismételten bevezetett „zéró tolerancia” elvének, mely alapján a rendőr a helyszínen veszi el a vezetői engedélyt ittas vezetés gyanúja esetén, függetlenül az alkoholfogyasztás mértékétől. A „zéró tolerancia” jegyében 2008. január 20. és december 31. között összesen 7.963 vezetői engedély helyszíni elvételére került sor. Az elvett vezetői engedélyek 96 %-át (7.654) magyar, 4 %-át (309) pedig külföldi hatóság állította ki.

A statisztikai adatokat figyelembe véve a 2008-ban bekövetkezett összes személysérüléses közúti baleset 12,2 %-át okozták szeszesitaltól befolyásolt járművezetők, s ez azt jelenti, hogy átlagosan minden nyolcadik közlekedési baleset ittas járművezetés miatt következett be.

A kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszesital fogyasztás is számít, ugyanis az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása stb.), melyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze.

A húsvéti ünnepek időszakában a rendőrség fokozott közúti ellenőrzéseket hajt végre az ország teljes területén. A fokozott ellenőrzések végrehajtására 2009. április 10-14. között kerül sor.


Az ellenőrzések a közúti forgalom segítése mellett alapvetően az ittas járművezetők kiszűrésére irányul. A helyenként demonstratív jellegű rendőri közterületi jelenlét alapvető célja nem más, mint a közlekedés biztonságának, valamint a közlekedők biztonságérzetének növelése a húsvéti ünnepek alkalmával. Az ellenőrzés során az ittas vezetés mellett a rendőrök a passzív biztonsági eszközök használatát is ellenőrzik.

Az ittas járművezetők kiszűrésére a rendőrség első sorban a rendszeresített légalkohol mérő eszközöket alkalmazza. Érdemes tudni, hogy a rendőrség az elmúlt hetekben 500 db új kézi légalkoholmérő készüléket szerzett be.

A „Dräger Alcotest 6810” típusú készülékek már kiosztásra kerültek az egyes rendőri szervek között, így azok a húsvéti akcióban már bevetésre kerülnek. Ezek a légalkohol mérők nagyszerűen egészítik ki a már csaknem 14 éve használatban lévő Lion típusú eszközöket. Az új alkoteszterek számos olyan kezelőbarát funkcióval rendelkeznek, amelyek a Lion-nál még nem voltak ismertek, továbbá a szonda alkalmazhatósága, az intézkedés alá vont személyek általi „megfújása” is a korábbiaknál könnyebb, egyszerűbb.

A további rendőri tervek között szerepel 160 db stabilan telepített légalkohol mérő berendezés beszerzése is. Ezek a nagyobb méretű, hitelesített – ugyancsak Dräger típusú – készülékek havi ütemezés szerint augusztus végéig kerülnek mindazokra a rendőrkapitányságokra, melyek ilyen eszközzel még nem rendelkeznek. A kézi alkotesztereknél nagyobb méretű légalkohol mérők elvileg gépjárműbe is szerelhetők bár alapvetően a kapitányságok ügyeletein lesznek felállítva. Ezek a készülékek hiteles mérésre képesek, ezáltal bűncselekményi szintű ittasság bizonyítására is alkalmasak.

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy a húsvéti ünnepek során még inkább tanúsítsanak önmérsékletet, s szeszesital fogyasztását követően soha ne vegyenek részt a közúti forgalomban. A csoportok részére jó megoldásként ajánljuk, hogy jelöljenek ki maguk közül egy olyan járművezetőt, aki nem fogyaszt alkoholt, s épségben szállítja az adott helyszínekre, majd azt követően haza a társaság tagjait. A nagyobb forgalomból adódó esetleges forgalomlassulások, torlódások esetén pedig legyenek türelmesek, s már előre számítsanak hosszabb utazási időre.