« A Katalán Rally és azon bejelentés óta, hogy a Citroën hamarosan visszatér a raliba, az egész csapat – Sébastient is beleértve – nagyon lelkes, motivált és türelmetlenül várja, hogy mielőbb kipróbálhassa a C4 WRC-t, mondta örömmel Guy Fréquelin. »

A C4 WRC első ‘aszfalt’ teszteléséhez a Citroën Sport kedvező időjárást és egyenletes útviszonyokat akart biztosítani. Éppen ezért a dél-franciaországi Var térségére, pontosabban a Col de Gratteloup-t Roquebrune-nel összekötő útra esett a választás, amely egy szűk, kanyargós útszakasz. Philippe Bugalski, a Citroën Sport tesztpilótája ragyogó időben, két nap leforgása alatt – a műszaki csapat legnagyobb megelégedésére – több mint háromszáz kilométert tett meg anélkül, hogy bármilyen probléma adódott volna az autóval.

Harmadnap reggelre azonban elromlott az idő. Sébastien Loeb és Daniel Elena az út első részét még száraz útburkolaton tudta megtenni, de később eleredt az eső, így a rendkívül csúszóssá vált úton folytatták az autó tesztelését. Sébastien Loeb a leendő autójával való első találkozás végén a következőképpen számolt be legfrissebb benyomásairól:

« Néhány kilométer megtétele után, a rossz útviszonyok ellenére jól éreztem magam. Az autó jól és könnyen kezelhető. Ezt a Citroënt a WRC szabályoknak megfelelően tervezték meg, éppen ezért sok szempontból hasonlít az általam megszokott autóhoz, gondolok itt pl. a motor hangjára. Az autó úttartását illetően külön kiemelném a felfüggesztést, amely kiválóan „elnyeli” a felütéseket, ami nemcsak a kényelmet, de a hatékonyságot is növeli. Az általános egyensúly tekintetében az autó eléggé eltér az általam megszokottól. A lassú szakaszokon a C4 jól vezethető és igen stabil a hátsó része. Mindent összevetve úgy gondolom, hogy kitűnő alappal rendelkezünk…, amelyet nagy örömömre szolgált kipróbálni! »

Xavier Mestelan-Pinon, mérnök türelmetlenül várta a kétszeres világbajnok első elemzését. « Seb a megszokottól eltérő méretű, a szabályok által megengedett széles nyomtávú, eltérő utasterű és ergonómiájú, a szélvédőtől sokkal messzebbre helyezett vezetési pozíciót biztosító autót tesztelt. Amikor egy versenyző tesztel egy új gépkocsit, nekünk, szakembereknek mindig az első kilométerek a legtanulságosabbak, ugyanis ilyenkor kapjuk tőle a legtöbb információt. Emellett az útviszonyok változása révén még több tapasztalatot sikerült szereznünk. Vagyis, megvan amiért jöttünk… »