Hirdetés – Ahogyan az első szerelmünkre is mindig emlékszünk, ugyanúgy az első autó is hatalmas és felejthetetlen élmény. Csodálatos érzés friss, lelkes autótulajdonosnak lenni, amikor az autónkat még a legkisebb karcolástól vagy sérüléstől is maximálisan óvjuk, védjük. De mit tegyen az, akinek a lelkesedésen kívül semmi mása nincs: se megfelelő szerszámai, sem megfelelő tudása, hogy az autó körüli minimális szerelést elvégezze?

Szerencsére a mai autók már olyan fejlettek és annyi „elektronika” van bennük, hogy nem is igazán igénylik az otthoni szerelést. Számítógép irányít mindent, alapvetően hozzá sem tudunk nyúlni a fontosabb blokkokhoz. Nem csak mi, de szakszervizen kívül más autószerelő sem.

Azért mégis csak van egy sor teendő, amit el kell végezni az autónk körül és kellenek bizonyos kéziszerszámok is otthonra – ha mégis tennivaló akadna.

Leggyakoribb teendők egy autótulajdonos számára

Az autó ma már nem luxuscikk, hanem egy mindennapi munkaeszköz. Olyan, akár a háztartásban használt más alapvető eszközeink, a hűtő meg a mosógép. Persze, kicsit drágább és érzelmileg is máshogyan állunk hozzá – de ez már egy másik történet. Ha elromlik otthon valami, akkor fontos, hogy rendelkezzünk egy alapvető kéziszerszám-készlettel, hogy a kisebb javításokat el tudjuk végezni. Ezért jó, ha van otthon csavarhúzó-készlet, kalapács, állítható villáskulcs, kombinált fogó, esetleg egy fúró, stb.

Ugyanígy az autó karbantartásához is kellenek bizonyos kéziszerszámok és ápolási eszközök. Az a készlet, amelyet az autóhoz gyárilag adnak, nem sokat segít, de kiindulásnak azért az is jó.

A legfontosabb dolog autótulajdonosként megérteni annak fontosságát, hogy az éves karbantartásra időben vigyük el a járművünket. Ezt általában egy adott megtett kilométer vagy egy éves időtáv eltelte után javasolt megtenni. Ilyenkor átnézik a kocsit, lecserélik az olajat, adott időközönként a fékfolyadékot, hűtőfolyadékot, alkatrészt (pl. gyertyát), stb. Egy új autónál ennél többre általában nincs is szükség az első években. A szakszervizben elvégzett éves látogatás fontos, már csak a gyári garanciák fenntartásához is.

Egy használtabb, régebbi autó esetében más a helyzet. Itt egy kis gyakorlattal már mi is lecserélhetjük az olajat, elvégezhetjük az időszakos karbantartást. De kezdő autótulajdonosokként elég, ha most csak az alapvető dolgokra fókuszáljunk.

Melyik szerszám mire jó?

Vegyük sorra az autó legfontosabb részeit, amelyekkel egy átlagos vezetőnek esetenként teendője akadhat!

Ablakmosó folyadék feltöltése és az ablaktörlő lapátjának cseréje. Kevés nagyobb probléma létezik annál, mint amikor télen kifogy az ablakmosó folyadék, nincs nálunk, nem látunk és az első benzinkútnál kell ezzel foglalkoznunk a legnagyobb esőben, hóban és rohanásban. (A helyzet veszélyeit már nem is ecsetelem.)

Aztán ott van a kerékcsere, ha váratlan defektet kapnánk. Ehhez mindenképpen kell egy pótkerék, egy keresztkulcs és megfelelő emelő – meg némi gyakorlat, sőt erő, hogy a csavarokat ki tudjuk tekerni. Járhatunk akár úgy is, hogy egyszerre két kerék lesz defektes és csak egy pótkerék van: ilyenkor jó, ha kéznél van egy barát vagy autómentő telefonszáma.

Az időnként szükséges gyertyacseréről sem szabad megfeledkeznünk. Ezt régen könnyedén elvégezte az ember, de a ma ezt már inkább a szervizben végzik el nekünk, így gyertyakulcs nem biztos, hogy van otthon a kéziszerszámok között.

Fontos időszak a téli felkészülés. Ilyenkor a hűtőfolyadék, az ablakmosó folyadék cseréjére, ellenőrzésére mindenképpen gondolnunk kell, mert fagypont alatt még több kellemetlenség adódhat, mint bármikor máskor. Az autó kinyitása is gond lehet egy esős-fagyos éjszaka után, ezért legyen nálunk jégoldó spray, az ablak letisztításához jégkaparó és jégoldó folyadék.

A gumicsere ma már nem is kérdés: a nyári gumit télire cseréljük, aztán az évszak elmúltával vissza. Kevesen végzik el ezt maguk, de ha igen, akkor legalább jól begyakorolják a kerékcserét. Sok kéziszerszám nem kell hozzá, de gyakorlat és felni mindenképpen – otthon csak akkor álljunk neki, ha az egész kereket cseréljük. A gumi cseréjét és „centírozását” bízzuk inkább szakemberre.

Egy ékszíj csere már nem amatőr dolog, ilyen műveletekre nem igazán vagyunk felkészülve, a régi autókban ezt könnyebb volt elvégezni, de a mai blokkok már máshogyan vannak kialakítva.

Tegyünk tehát róla, hogy a valóban fontos dolgok mindig az autóban legyenek. Az iratainkon kívül legyen egy baleseti bejelentőlap, zöld mellény. Tudjuk, hogy hol van a pótkulcs, és legyenek szem előtt a baj esetén hívandó telefonszámok, biztosítási papírok!

Minden autóhoz adnak egy használati útmutatót, ezt mindenképpen érdemes átnézni és a használathoz szükséges ismereteket elsajátítani! Vannak autójavítási kézikönyvek, rengeteg videós útmutató, de mindenképp célszerű kötünk casco, illetve egy jó assistance gépjármű biztosítást is.

(Nyitókép: 123rf.com)