“Hideg fejjel mentem, ami azért nehéz volt. 28 éve versenyzek és sok különböző típusú emberrel találkoztam. Kevesen lépték át a határt, aki azt hitték, hogy a szabályok nem vonatkoznak rájuk, vagy nem is gondoltak a szabályokra….Ő biztosan átlépte a határt. Elkerültem több balesetet is vele, s nem bánom, mivel túl kell élni a napot.” – szögezte le a versenygyőztes pilóta. Hatalmasat birkózott Hamilton és Verstappen a szezon utolsó előtti futamán, s végül a brit került ki győztesen a harcból. Mindkét pilótát nagyon megviselte a hatalmas csata, lelkileg-fizikailag kivett belőlük mindent a vasárnapi 50 körös megmérettetés.

Háromszor is újra kellett rajtoltatni a mezőnyt, az újonnan épült utcai versenypálya ugyanis nagy kihívások elé állította a pilótákat. Már a verseny legelején le kellett állítani a futamot, s ez lehetővé tette, hogy Verstappen levágva az első kanyart, átvegye az első helyet az első helyről rajtoló Hamiltontól. Vissza kellett adnia a helyezést a hollandnak a britnek. Ezután ismét az élre verekedte magát a 24 éves pilóta, s ezzel egy nagyon tüzes harc indult a két bajnokjelölt között. Verstappen ismételten levágta az első kanyart, amiért már öt másodperces büntetést kapott, s ez lehetővé tette a Mercedes pilótája számára, hogy megszerezze a győzelmet. Eközben Valtteri Bottas az utolsó pillanatban megelőzte Esteban Ocont, és a finn megszerezte az utolsó dobogós helyezést.

Balesetek és az annak következményeként az autókról, főképpen Sebastian Vettel autójáról lepotyogó törmelékek miatt elrendelt piros zászlós, sárga zászlós és virtuális biztonsági autós időszakok zavarták meg a verseny menetét. Ilyen zaklatott körülmények között zajlott az első Szaúd-Arábiai Nagydíj lámpafények között.

A verseny harmadik álló rajtja különösen érdekes előjáték után kezdődött. Michel Masi versenyigazgató ugyanis a rádión keresztül megbeszélte az élen álló érintett felekkel, hogy ki hányadik helyen vág neki a verseny fennmaradó részének. Így történhetett meg, hogy Esteban Ocon az élről, Hamilton a második, míg Verstappen – aki korábban a pályát elhagyva szerezte meg az első helyet – a harmadik helyről rajtolt el.

Verstappen a rajtot követően gyorsan megelőzte az előtte haladókat, s Hamilton is megelőzte Ocont a második helyért. Ismét a két harcosra vetült a rivaldafény. Hátrébb Juki Cunoda megpróbálta megelőzni Sebastian Vettelt, sikertelenül. Cunoda nekicsapódott a falnak. A virtuális biztonsági autós időszak alatt Hamilton felzárkózott Verstappenre és nyomás alá helyezte a fiatalt. Vettel később Kimi Raikkönennel is összeakadt. Fernando Alonsón is kifogott az új versenypálya. Egy helyen megpördült a pályán, de szerencséjére senki sem rohant bele az autójába és ő is elkerülte a falat. A spanyol korábban is a pályán heverő sok törmelékre panaszkodott.

Ezután történt a futam talán legvitatottabb eseménye. A törmelékek miatti virtuális biztonsági autós fázist követően Hamilton közelebb került Verstappenhez, s a holland ismét kanyart levágva védte pozícióját, s miközben a Red Bull szólni akart pilótájának, hogy adja vissza a helyet, a Red Bull nagyon lelassult. Ez váratlanul érte az előzni akaró Hamiltont és beleszaladt az előtte haladó Red Bullba, ami miatt megsérült a Mercedes első szárnya. Mindketten másként látták az esetet. Hamilton szerint a holland direkt lefékezett előtte, míg a Red Bull pilótája szerint ő megpróbálta visszaadni a helyezést Hamiltonnak.

https://twitter.com/F1/status/1467595302467252231

Akkora harc folyt az első helyért, s azon keresztül a világbajnoki címért, hogy a mezőny többi részéről szinte teljesen lekerült a figyelem a futam során. Öten nem értek célba a kaotikus futamon, többek között Sergio Perez, aki önhibáján kívül a falban kötött ki, miközben próbált átcsúszni Leclerc és Gasly között. Daniel Ricciardo, Pierre Gasly, Charles Leclerc, Carlos Sainz, a jövőre az Alfától távozó Antonio Giovinazzi és Lando Norris zárja az első tizet.
A cirkusz nem áll meg, hiszen a jövő hétvégén már a szezonzáró Abu-Dzabi Nagydíj következik, ahol nagy felhajtás várható, hiszen végre az év végén, az utolsó futamon dől el a világbajnoki címek sorsa.

2021-es Forma-1-es Szaúd-Arábiai Nagydíj eredménye
1. Lewis Hamilton Mercedes 2:06:15.118
2. Max Verstappen Red Bull + 11.825
3. Valtteri Bottas Mercedes + 27.531
4. Esteban Ocon Alpine + 27.633
5. Daniel Ricciardo McLaren + 40.121
6. Pierre Gasly AlphaTauri + 41.613
7. Charles Leclerc Ferrari + 44.475
8. Carlos Sainz Ferrari + 46.606
9. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo + 58.505
10. Lando Norris McLaren + 1:01.358
11. Lance Stroll Aston Martin + 1:17.212
12. Nicholas Latifi Williams + 1:23.249
13. Fernando Alonso Alpine + 1 kör
14. Juki Cunoda AlphaTauri + 1 kör
15. Kimi Raikkönen Alfa Romeo + 1 kör
16. Sebastian Vettel Aston Martin Nem ért célba
17. Sergio Perez Red Bull Nem ért célba
18. Nyikita Mazepin Haas Nem ért célba
19. George Russell Williams Nem ért célba
20. Mick Schumacher Haas Nem ért célba

A világbajnokság állása a Szaúd-Arábiai Nagydíj után
Pilóták:
1. Max Verstappen 369,5 pont
2. Lewis Hamilton 369,5 pont
3. Valtteri Bottas 218 pont
4. Sergio Perez 190 pont
5. Charles Leclerc 158 pont
6. Lando Norris 154 pont
7. Carlos Sainz 149,5 pont
8. Daniel Ricciardo 115 pont
9. Pierre Gasly 100 pont
10. Fernando Alonso 77 pont

Konstruktőrök:
1. Mercedes 587,5 pont
2. Red Bull 559,5 pont
3. Ferrari 307,5 pont
4. McLaren 269 pont
5. Alpine 149 pont
6. AlphaTauri 120 pont
7. Aston Martin 77 pont
8. Williams 23 pont
9. Alfa Romeo 13 pont
10. Haas 0 pont