A hétvége nem indult jól a hétszeres világbajnok számára. Először öt rajthelyes büntetést kapott motorcsere miatt, majd a DRS szabály megsértése miatt a mezőny végéről indult a sprintversenyen, de még így is sikerült megnyernie a Sao Paulói Nagydíjat vasárnap. A hétvégén egyértelműen a Mercedes volt fölényben. Jobban fekszik ez a magaslati pálya a Red Bullnak, de annyira éles a csata a világbajnoki címekért folyó harcban, hogy a Mercedes nem dőlhetett hátra. Szükségük volt Hamilton itteni győzelmére ahhoz, hogy továbbra is nyíltsisakos legyen a verseny, alig három futammal a szezon vége előtt.

Ez volt az első nem európai – és egyben az idei utolsó – sprintversenyes hétvége, amit végül Valtteri Bottas nyert meg, de a főversenyt, a vasárnapi 71 körös nagydíj győzelmét már Lewis Hamilton húzta be. Mindkettőért értékes pontok járnak, amire szüksége is volt a konstruktőri ponttáblát eddig a hétvégéig mindössze egy ponttal vezető Mercedesnek. Pilótái sikerei folytán immár 11 pontos előnnyel hagyja el a brackley-i csapat Sao Paulót.
Verőfényes napsütésben, tiszta időjárási körülmények között zajlott az idén már Sao Paulói Nagydíj név alatt futó verseny az Interlagos versenypályán. A várakozásoknak megfelelően itt is teltházas futamot rendeztek azután, hogy tavaly a koronavírus járvány miatt egyáltalán nem látogatott el az amerikai kontinensre a Forma-1-es cirkusz. A verseny leintését követően hatalmas fieszta következett a latin-amerikai nézők körében. Nagyon hiányzott már az élőben végigkövethető hazai futam számukra.

Max Verstappen mindjárt a verseny elején kielőzte a rajtelső Valtteri Bottast, de közben Lewis Hamilton sem tétlenkedett. A brit pilótának mindössze 20 körre volt szüksége ahhoz, hogy a tizedik helyről a másodikra verekedje fel magát szépen muzsikáló Mercedesével. Ekkor már sejteni lehetett, hogy fog itt ma babér teremni a brit pilóta számára. Hamilton nagyon gyorsan körözött és közel került a 24 éves pilótához. Egy vitatható előzési kísérletet követően maradt Verstappen az élen és Hamilton a második helyen. Bár a versenyfelügyelők elemezték a történteket, de elmarasztalás nem történt. Néhány körrel később Hamilton szépen kielőzte a hollandot és az élről már nem lehetett letaszítani.

Bottas után Sergio Perez ért célba, akit kihoztak friss gumikért a verseny végén, hogy a leggyorsabb körért járó egy pontot megszerezze. Ez sikerült is a mexikói pilótának. A Ferrari pilóták ismét szépen teljesítettek és a Ferrari megerősítette harmadik helyét a konstruktőri ponttáblán. Charles Leclerc és Carlos Sainz az ötödik és hatodik helyre vitték célba piros betontorpedóikat. A McLarrennel vív a maranellói csapat nagy harcot a harmadik helyért. A brit csapat nem futott jó versenyt. Daniel Ricciardo kénytelen volt feladni a versenyt motormeghibásodás miatt. Lando Norrisé lett az utolsó – tizedik – pontszerző helyezés. Pierre Gasly merész és határozott előzések után a hetedik lett. A francia pilótát az Alpine párosa – Fernando Alonso és Esteban Ocon – követi a nyolcadik és a kilencedik helyen.

A szezonból még három verseny van hátra az Arab-öbölben. A háromból kettő helyszín új lesz a Forma-1 mezőnye számára, míg a harmadik futamot egy átépített pályán rendezik, ami igencsak izgalmassá és megjósolhatatlanná teszi a szezon végét és a világbajnoki címért folyó harcot.
Folytatás egy hét múlva (2021. november 21.) Katarban, ahol eddig gyorsasági motoros versenyeket igen, de Forma-1-es nagydíjakat nem rendeztek. A koronavírus járvány egyik újabb nyertese ez a helyszín. Itt egy háromhétvégés erőltetett menet ér véget és utána egy kisebb szünet és pihenő következik a már nagyon fáradt Forma-1-es cirkusz számára.

https://twitter.com/F1/status/1459994296145354759

2021-es Forma-1-es Sao Paulói Nagydíj eredménye
1. Lewis Hamilton Mercedes 1:32:22.851
2. Max Verstappen Red Bull + 10.496
3. Valtteri Bottas Mercedes + 13.576
4. Sergio Perez Red Bull + 39.940
5. Charles Leclerc Ferrari + 49.517
6. Carlos Sainz Ferrari + 51.820
7. Pierre Gasly AlphaTauri + 1 kör
8. Esteban Ocon Alpine + 1 kör
9. Fernando Alonso Alpine + 1 kör
10. Lando Norris McLaren + 1 kör
11. Sebastian Vettel Aston Martin + 1 kör
12. Kimi Raikkönen Alfa Romeo + 1 kör
13. George Russell Williams + 1 kör
14. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo + 1 kör
15. Juki Cunoda AlphaTauri + 1 kör
16. Nicholas Latifi Williams + 1 kör
17. Nyikita Mazepin Haas + 2 kör
18. Mick Schumacher Haas + 2 kör
19. Daniel Ricciardo McLaren Nem ért célba
20. Lance Stroll Aston Martin Nem ért célba

A világbajnokság állása a Sao Paulói Nagydíj után
Pilóták:
1. Max Verstappen 332,5 pont
2. Lewis Hamilton 318,5 pont
3. Valtteri Bottas 203 pont
4. Sergio Perez 178 pont
5. Lando Norris 151 pont
6. Charles Leclerc 148 pont
7. Carlos Sainz 139,5 pont
8. Daniel Ricciardo 105 pont
9. Pierre Gasly 92 pont
10. Fernando Alonso 62 pont

Konstruktőrök:
1. Mercedes 521,5 pont
2. Red Bull 510,5 pont
3. Ferrari 287,5 pont
4. McLaren 256 pont
5. Alpine 112 pont
6. AlphaTauri 112 pont
7. Aston Martin 68 pont
8. Williams 23 pont
9. Alfa Romeo 11 pont
10. Haas 0 pont