A csábítás ereje

Az új Clio lágyan elnyújtott, érzéki vonalvezetése összetéveszthetetlenül jelzi dinamizmusát, valamint a vezetés élményét. A csábító, gondosan kialakított belső tér akár öt személy számára is kényelmes elhelyezkedést biztosít. A gazdag kínálat szintén elsődleges szempontként szerepelt a tervezés során: az új Clio négyféle belső kialakítással és felszereltségi szinttel (országonként változhat) száll harcba a vásárlók kegyeiért.

Touch Design

A Touch Design (érintésen alapuló érzékelés) koncepció révén, az új modell a B-szegmensben eddig ritkán tapasztalt barátságosságot és kifinomultságot sugároz. A műszerfal és a középkonzol formája lendületes és egységes, szemben a manapság oly divatos, falszerű kialakítással. A Touch Design koncepció az ajtók kárpitozására és a szellőzés kezelőszerveinek kialakítására is hatást gyakorolt. A még jobb használhatóság érdekében ez utóbbi (fallabdaszerű) érintése kimondottan kellemes.

Kategóriavezető térkínálat

Teljes külső hosszához képest (3,99 m) mind a három-, mind az ötajtós kivitelében az Új Clio kimagasló térkínálattal rendelkezik. A szegmens új éllovasa az utazási kényelmet, illetve a tágasság érzetét is a kategóriától szokatlanul magas szintre emelte, köszönhetően világos hangulatú utasfülkéjének. A kiváló vezetési pozíció és a gondosan elhelyezett kezelőszervek ugyancsak hozzájárulnak a vezető elégedettségéhez. A rendelkezésre álló gazdag kényelmi és biztonsági felszerelések listája a kategóriában újdonságnak számító elemeket is tartalmaz, például a kulcs nélküli (kártyás) nyitási és indítási rendszert.

Élvezetes menetteljesítmény

Az új Clio alapja a Renault–Nissan együttműködés által kifejlesztett, B jelzésű padlólemez. Felfüggesztésének műszaki kialakítását a Mégane II ihlette – úttartása kiegyensúlyozott, köszönhetően a nagy tengelytávnak, a széles nyomtávnak és az alacsony súlypontnak. Precíz kezelhetősége jelentős mértékben hozzájárul az élvezetes autózáshoz. A tervezés során nagy figyelmet fordítottak a légellenállására, így a Clio II-vel megegyező, egyes esetekben még annál kedvezőbb városi üzemanyag-fogyasztási értékeket sikerült elérni. Bemutatását követően az új Clio gazdag motorkínálattal jelenik meg a márkakereskedésekben: számos benzines és az Euro-4-es környezetvédelmi előírásoknak megfelelő dízelekkel érhető el, amelyeknek mindegyikét (kivéve az 1.2 literes benzinest) továbbfejlesztették. A benzines kínálat az 1.2 16V (75 LE), az 1.4 16V (100 LE) és az 1.6 16V (110 LE) erőforrásokból áll. A dízelek között az 1.5 literes dCi három eltérő teljesítményű (70, 85, 105 LE) változatát találjuk, amely a Clio korábbi változataihoz képest öt lóerővel erősebb lett.

Az új Clióhoz rendelhető váltóművek listája megegyezik a Modus-éval. Az új modellben egy igazi újdonság is debütál: a kormány mögötti karokkal kezelhető váltómű 2006 első felétől kapható. A zajkomfort a vezetési élmény és az utazás kényelmének egyik legfontosabb meghatározója, ezért az autó tervezésének korai fázisában került végleges kialakításra. Ennek köszönhető, hogy az Új Clio ebből a szempontból is a kategória legjobbjai közé tartozik.

Ötcsillagos biztonság

Az új Clio a nyolcadik Renault-modell, amely ötcsillagos EuroNCAP besorolást ért el. Fontos megjegyezni, hogy a gyermekvédelem terén is elérte a maximális (négycsillagos) besorolást.  Minden Clióhoz alapfelszereltség a nyolcadik generációs Bosch blokkolásgátló rendszer (ABS), illetve a vészfékasszisztens (EBA).

Az új modellhez rendelhető elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESP), aminek része a kipörgésgátló (ASR), az alulkormányzottság-gátló és a motornyomaték-szabályzó (MSR). A Modus-höz hasonlóan az új Clio az első olyan modell saját kategóriájában, amely kanyarkövető fényszóróval vagy megnövelt hatótávolságú Xenon-rendszerrel is rendelhető.

Karosszériavázán számos programozott gyűrődési zónát alakítottak ki, melyek tökéletesen együttműködnek a Renault harmadik generációs överőhatároló és -előfeszítő rendszerével. Az autó akár nyolc légzsákkal is felszerelhető, ezek közül a két első adaptív, ami az első ülésekbe épített súlyérzékelővel és kettős előfeszítővel egészül ki. További fejlesztés az első ülések energiaelnyelő kialakítása, illetve az ostorcsapás elleni védelemmel ellátott fejtámla. Az új Clio a passzív biztonság terén szintén újat mutat: a hat és tíz év közötti gyermekek biztonságos elhelyezését a hátsó ülés közepén az ülőlap kialakítása segíti elő.

Igazi társ

Az Euro-4-es környezetvédelmi előírásoknak megfelelő motorjainak köszönhetően az új Clio különösen kíméletes a környezethez. Valamennyi erőforrás városi fogyasztási értékét sikerült csökkenteni, miközben az 1.4 16V és az 1.6 16V motorok CO2-kibocsátását is visszaszorították. A benzines motorok szervizintervalluma 30 ezer, a dízel változatoknál pedig 20 ezer kilométer. A magas szintű tervezés és minőségi építésmód tartósságot és kedvező fenntartási költségeket eredményez. Az Új Clio mindemellett kiemelten környezetkímélő: súlyának 95 százaléka könnyedén újrahasznosítható, s környezetbarát irányelveket követő tervezése során már figyelembe vették a közeljövőre várható megszorításokat a nehézfémek használatát illetően.

A Renault folytatja kisautó-kínálatának megújítását

A kisautószegmens stratégiai fontosságú a Renault számára. Évi ötmillió eladott járművel ez a kategória teszi ki az európai piac egyharmadát. Az új Clióval, a 2004-ben bemutatott Modus-szel, valamint a még mindig igen sikeres Twingóval a Renault az európai piacon 11 százalékos részesedést tűzött ki célul 2005-ben. A Renault kisautó-kínálatának – a Modus-szel kezdődött – megújítása új gyártási struktúra létrehozásához vezetett. Ennek következményeként az egyes gyáregységek (Flins és Bursa, kiegészítve a Renault Sport számára dolgozó Dieppe-pel) már csak egy-egy modell előállításáért felelősek. Az Új Clio fejlesztésének költségvetése 953 millió euróra rúgott, ebből 630 millió eurót tett ki a gyártással kapcsolatos fejlesztések megvalósítása.