Teszt Suzuki SX4 1.6 VVT 4x4

2010. február 22. (hétfő) TZZS; Fotó: Hilbert Péter
A tavalyi „keserédes győzelemmel” együtt a Suzuki immár 13 éve vezeti a hazai újautó-eladási toplistát. A márka kínálatából – a Swift és a Splash előtt – most az SX4-es bizonyult a legnépszerűbbnek!
 • A+
 • A-
 • P
 • @>
 • |<

A józan formaterv még ma sem tűnik idejétmúltnak, ezért csupán a részleteken finomítottak a tervezők. Első ködlámpa és alufelni csak a legmagasabb felszereltségi szinten (GS) jár A józan formaterv még ma sem tűnik idejétmúltnak, ezért csupán a részleteken finomítottak a tervezők. Első ködlámpa és alufelni csak a legmagasabb felszereltségi szinten (GS) jár

Az SX4-es frissítéséről az a szakállas vicc jut eszembe, amikor hazaérve a feleség boldogan újságolja az urának:
– Képzeld, drágám, fodrásznál voltam! Mire a férj egy röpke pillantást vet rá, és komoran megjegyzi: – És, nem volt nyitva?
Kívülről bizony a Suzuki is ügyesen titkolja, hogy megújult, az orrkötény kialakítása csupán árnyalatnyival lendületesebb, hátul pedig még kevésbé szembetűnő a változás – mintha a lökhárítónál és a lámpáknál maszatoltak volna valamit. Az alapmodell kivételével a crossover jelleget erősítik a karosszéria alján végigfutó műanyag elemek, a kartervédőt utánzó lemezbetétek, az ajtók koptatócsíkjai, valamint a tetősínek, ám a szabadmagasságot kizárólag a 4x4-es változatoknál emelik meg 15 milliméterrel, 190-re.

Mutatósabb lett és könnyebben leolvasható a műszeregység Mutatósabb lett és könnyebben leolvasható a műszeregység

Csendesebbé vált a jó kidolgozású utastér
Bár külső méretei alapján nagyobbnak tűnik, 2500 mm-es tengelytávolságával a kis- és az alsó-középkategória határán egyensúlyoz az SX4-es. A 270 literes csomagtartó még az előbbinél sem számít tágasnak, de legalább a 60:40 osztású támlák ledöntése, majd az ülések előrehajtogatása után 1045 literig bővíthető. Ugyanakkor az utastér helykínálatával már a kompaktok között is megállja a helyét a Suzuki. S amíg nem égimeszelők ülnek elöl, addig a második sorban is egészen jól elférni. Az ideális vezetési pozíció kialakítása viszont tovább tart a kelleténél, mivel a kormánynak csak a magassága állítható, vásárláskor pedig érdemes odafigyelni, hogy a GC alapkivitelben az ülést nem lehet emelni.

Feszes tömésű ülések szép, de strapabíró kárpitozással Feszes tömésű ülések szép, de strapabíró kárpitozással
Kiváltképp „fejben” nagy a tér, de a lábnak is jut elég Kiváltképp „fejben” nagy a tér, de a lábnak is jut elég

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Egyébként a változások itt sem eget verőek, divatosabbra cserélték a műszeregységet, és a középkonzol tetejéről ide költözött a fedélzeti számítógép kijelzője – nem túl szerencsés, hogy a kezeléséhez át kell nyúlni a kormányon. A kemény és kopogós műanyagok ellenére a belső egyáltalán nem lehangoló, bár ajtókárpit és párnázott könyöklő csak a középső (GLX), bőrkormány és krómozott kilincs pedig csak a csúcsfelszereltséghez (GS) dukál. Itt már többek között kulcs nélküli nyitás és indítás, automata légkondicionáló, ülésfűtés, oldal- és függönylégzsák, továbbá menetstabilizáló rendszer is jár az autóhoz.

Tisztább és erősebb az új benzinmotor

Egészségesebben húz a motor, de az összkerékhajtás némileg visszafogja a lovakat Egészségesebben húz a motor, de az összkerékhajtás némileg visszafogja a lovakat
A valódi újdonságot a motorháztető alatt találjuk, az 1,6 literes, változó szelepvezérlésű benzinest ugyanis alaposan átdolgozták: legnagyobb teljesítménye 107-ről 120 lóerőre emelkedett, a maximális forgatónyomaték pedig 145 helyett 156 Nm, miközben a CO2-kibocsátás 13%-kal csökkent, s így Euro-5-ös besorolást kapott a motor. Alul még mindig nyomatékszegény a gép, de a városi forgalom ritmusát úgy is kényelmesen felveszi, ha 3000-es fordulat környékén felkapcsolgatunk. Ilyenkor meglepően csendes, és beéri átlagban 7,5 liternyi üzemanyaggal. A lendületes haladás érdekében, vagy éppen emelkedőn és előzéskor viszont alaposan meg kell tornáztatni, kihúzatva pedig nemcsak a hangja, hanem az étvágya is megjön. Autópályán például 140 km/órás sebességnél 3500-at forog a motor, miközben jócskán 9,0 liter felett eszik. Pedig normál útviszonyok között „fogyasztáskímélő” elsőkerékhajtással mehet az SX4-es, míg az intelligens összkerékhajtás kapcsolóját automata üzemmódba állítva az elektronika dönti el, hogy mikor és mennyi nyomatékot küld hátra. Ha fokozódik a helyzet, zárható az 50:50-es arány.

A Suzuki alapvetően kellemes vezetését némileg beárnyékolja, hogy az ötfokozatú sebességváltó meglehetősen akadósan kapcsolható, a feszes hangolású futómű pedig csak a kisebb úthibákat képes kisimítani. Még ezeknél is jobban zavart viszont, hogy a vaskos A-oszlop még a háromszögablakokkal együtt is kitakarja a „fél világot”, ezért ajánlatos alaposan körülnézni, mielőtt bekanyarodunk egy utcába. 
A négykerékhajtás egyébként 556 ezer forinttal drágítja meg az autót, s mivel kizárólag a legmagasabb, GS felszereltséggel érhető el, 4 908 000 forintba kerül az 1,6-os Suzuki SX4-es. Crossovernek jutányos, persze úgysem ez a húzómodell, hiszen 1,5 literes benzinmotorral már 3 168 000 forinttól elvihető a sima „elsőkerekes” változat. 

A rugózási komfort továbbra sem az SX4 erőssége A rugózási komfort továbbra sem az SX4 erőssége

 

Tetszett a cikk? Ossza meg! Facebook Twitter

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Teszt Suzuki SX4 1.6 VVT 4x4

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X

Hozzászólások –

eddig 2 hozzászólás érkezett
HOZZÁSZÓLOK
időrend: növekvő | csökkenő
 • 2. Esztári Imre 2010. július 26. 00:00

  Suzuki SX4 nagyon szimpatikus forma-karoszéra ! Belső űlések meg-vagyok elégedve ! Kűlsö és Belső egyarány jó hatása van igazi-barát !!! Különösen a Motor-teljesitmény- megvagyok elégedve !!!

 • Jelentem a moderátornak!

  X

  Teszt Suzuki SX4 1.6 VVT 4x4


  Suzuki SX4 nagyon szimpatikus forma-karoszéra ! Belső űlések meg-vagyok elégedve ! Kűlsö és Belső egyarány jó hatása van igazi-barát !!! Különösen a Motor-teljesitmény- megvagyok elégedve !!!

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

 • 1. zsolt 2010. március 3. 00:00

  ignis után ez nagyon jo

 • Jelentem a moderátornak!

  X

  Teszt Suzuki SX4 1.6 VVT 4x4


  ignis után ez nagyon jo

  Biztonsági kód
  A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Hozzászólok a cikkhez

A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.  Miért kell regisztrálnom? Bejelentkezek | Regisztrálok

Miért kell regisztrálnom?

X
Olvasóink fáradhatatlan aktivitásának köszönhetően az elmúlt évek során a megye meghatározó fórumává váltunk,
ahol cikkeink kapcsán értékes viták, párbeszédek alakultak ki. Ahogy e fórum résztvevőinek száma egyre növekedett,
sajnos a komoly hozzászólások közé egyre gyakrabban keveredtek céltalan, romboló beírások. Ezért éreztük úgy,
hogy eljött az ideje annak, hogy a kommentelés lehetőségét regisztrációhoz kössük, kiszűrve az értelmes fórumozást
zavaró tartalmakat. A regisztrációt ugyanakkor a korábbinál lényegesen egyszerűbbé tettük: elég csak nevet,
fehasználói nevet és emailt megadni. Reméljük olvasóink is úgy gondolják, hogy megéri megtenni ezt az egyszeri és
egyszerű lépést azért, hogy barátságosabb közegben, értelmesebb mederben folytatódhassék a párbeszéd.
(Ha problémája akad a regisztrációval vagy a hozzászólás új módjával, "hozzászólás" tárggyal írjon levelet a info@automotor.hu címre.)

Aktuális: 2016/16-os számunkból

Autó-Motor aktuális címlap
 • Extra: Bud Spencer filmjárművei
 • Vezettük: Audi Q2, Kia Niro, Alfa Romeo Giulia, Honda NSX, Yamaha XSR900
 • Teszt: Fiat Tipo 1.4, Ford Focus RS
 • Tanácsadó: Defektjavítás
 • Használt: Kozmetikai teendők eladás előtt
Autómotor Piactér